Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

Plantaardige producten mogen qua naam niet verwijzen naar dierlijke producten.
Getty Images Plantaardige producten mogen qua naam niet verwijzen naar dierlijke producten.
Vegetarische vlees mag van het Europees Parlement in de toekomst geen ‘hamburger’, ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ meer genoemd worden. Ook ‘groenteburger’ of ‘vegaworstjes’ zijn uit den boze. De termen zouden de Europese burger misleiden, klinkt het.

Het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten werd gisteren met ruime meerderheid (25 tegen 6) aangenomen door de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Het vormde onderdeel van een serie amendementen op het nieuwe EU-landbouwbeleid. 

Niet alleen vlees, ook zuivelproducten vallen eronder. Het voorstel schrijft namelijk voor dat plantaardige producten qua naam niet mogen verwijzen naar dierlijke producten. ‘Sojayoghurt’ kan straks dus ook niet meer, als het aan Brussel ligt.

Vegetarische boterhamworst en kipworst.
ANP Vegetarische boterhamworst en kipworst.

Vegetarische Slager

Het is niet de eerste keer dat namen als ‘vegaburger’ of ‘vegaworstjes’ onder vuur liggen. In Duitsland wilde minister van Landbouw Christian Schmidt eind 2016 de naam ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ verbieden. In Nederland vond keuringsdienst NVWA in november 2017 dat De Vegetarische Slager producten als ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ en ‘geroockte spekjes’ moest wijzigen. Die zouden de Nederlandse consument in verwarring brengen.

Na een storm van protest stelde de waakhond het zo niet bedoeld te hebben. De eis zou enkel op bepaalde misleidende teksten op de website van De Vegetarische Slager hebben geduid. 

Belangenclub ProVeg International spreekt van een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en consumentenbelangen. “Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid”, stelt directrice Veerle Vrindts. “Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten. Dit wordt bovendien duidelijk aangegeven aangezien het een belangrijk verkoopargument is.”

ProVeg noemt de verwijzing naar vlees belangrijk voor consumenten “zodat zij weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.”

De belangenclub hoopt een definitief verbod te kunnen voorkomen. Nu de Landbouwcommissie het voorstel heeft aangenomen moet het gehele Europees Parlement er nog over stemmen. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen van eind mei. Bovendien moet er ook een akkoord zijn met de Europese Commissie en de lidstaten. 

ProVeg blijft tot die tijd lobbyen tegen het voorstel, samen met milieuclubs als Greenpeace, de European Vegetarian Union en BirdLife.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rebecca Sinnaeve

  Alsof ze denken dat de gewone "burger" (als die nog zo genoemd mag worden natuurlijk) dom genoeg is om een veggieburger te kopen als die een vleesburger wil

 • PIETER ROGIERS

  Kan men meteen de vegan-lobby een verbod opleggen om met manipulatieve leugens, onzin en desinformatie de consument een afkeer van vlees aan te praten om hun veggie-rommel verkocht te krijgen.

 • Jos De Wever

  Eén zekerheid blijft bestaan: als lobbyist kan je altijd rekenen op de EU-volksvertegenwoordigers.

 • raf janssens

  Terecht van de EU: de benaming vlees of vis is enkel van toepassing op echt vlees of vis en al de vegie/vegan-vervangers moeten dan ook niet naar vlees/vis verwijzen. Als je echt overtuigd bent moet je ook consequent zijn. De verwijzing naar vlees of vis is pure marketing om de verkoop te stimuleren en nietsvermoedende vleeseters te misleiden en die producten toch aan te smeren.

 • Inde Marge

  Een 'worst' is een omschrijving van een vorm. Je kan ook een worst maken met 'playdoh'. Een 'burger' is een omschrijving van een vorm. Etc... In deze heb ik er geen probleem mee dat 'vegieburger' of 'vegaworst' zou bestaan. Maar 'vegetatische steak' of 'vegetarische préparé' of 'vegetarisch gehakt' - dat is wat anders. Steak, préparé, gehakt, yohurt zijn omschrijvingen van een specifiek product. Dat kan inderdaad niet.