Europees parlement stemt in met inzet EU-fondsen voor coronacrisis

Het bijna lege Europese Parlement in Brussel.
AFP Het bijna lege Europese Parlement in Brussel.
Het Europees Parlement heeft de wetgeving goedgekeurd die de gevolgen van de coronacrisis moet temperen. Het gaat om een investeringsinitiatief van de Europese Commissie om 37 miljard euro uit ongebruikte EU-fondsen vrij te maken en de inzet van het EU-Solidariteitsfonds.

De 37 miljard uit ongebruikte fondsen dient om de meest getroffen lidstaten en regio's te helpen met onder meer hun zorgstelsels, arbeidsmarkt, en midden- en kleinbedrijf. Het EU-Solidariteitsfonds is nu alleen bedoeld voor natuurrampen. Lidstaten die het hardst zijn getroffen door de epidemie kunnen nu aanspraak maken op het fonds. Dat kan dit jaar oplopen tot 800 miljoen euro.

Beide wetten werden nagenoeg unaniem goedgekeurd, met slechts één tegenstem voor het investeringsinitiatief en drie tegen het openstellen van het Solidariteitsfonds voor de coronacrisis.

Versoepeling luchtvaartregels

Ook heeft het Europees parlement de tijdelijke versoepeling van de regels voor vaste start- en landingsrechten, zogeheten slots, vanwege de coronacrisis unaniem goedgekeurd. Daardoor hoeven vliegtuigen niet langer bijna leeg te vliegen om die rechten te behouden. De verplichting om minstens 80 procent van toegewezen slots ook echt te gebruiken wordt opgeschort tot 24 oktober en geldt met terugwerkende kracht tot 1 maart.

De periode behelst het hele zomerseizoen. Ook wordt de periode van 23 tot 29 februari voor vluchten tussen de EU en China of Hongkong in de maatregel opgenomen. Op 23 februari sloot China zijn eerste vliegveld vanwege de uitbraak. De lidstaten gingen vorige week al akkoord met het opschorten van de slots-regels.

Inmiddels houden steeds meer bedrijven vanwege de minimale vraag naar tickets hun vloot grotendeels aan de grond, terwijl ook veel vliegvelden zijn gesloten vanwege de coronacrisis.

De Europarlementariërs konden voor het eerst in de geschiedenis per e-mail stemmen, vanwege reisbeperkingen in verband met de pandemie.