Europees onderzoek: "Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen"

Thinkstock
Gekleurd of blank, rijk of arm. Nergens wordt er gesegregeerder gesport dan in Vlaanderen, zo blijkt uit Europees onderzoek, waarover De Morgen vandaag bericht. Het onderzoek, Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs, liep in negen Europese landen. Voor Vlaanderen namen er 1.002 clubs aan deel.

Uit de studie blijkt dat de helft van alle Vlaamse leden in een club sport die uitsluitend uit mensen van dezelfde etnische of culturele groep bestaat. In Europa gaat het gemiddeld om zo'n 22 procent, terwijl de teller in Nederland en Duitsland stopt bij respectievelijk 14 en 6 procent. 

"Er bestaat een zware ondervertegenwoordiging van kansengroepen, vooral van mensen met een migratieachtergrond, in onze clubs", zegt hoofdonderzoeker en sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven).

N-VA is niet akkoord

Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) wijst liever op andere gegevens. "Wij zijn het hiermee totaal oneens", zegt zijn woordvoerder. "Zo heeft 36 procent van de clubs geen enkel lid met een migratieachtergrond, evenveel als het Europees gemiddelde. Het beeld is veel genuanceerder."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.