Europees Mensenrechtenhof buigt zich over euthanasiezaak tegen België: “Staat moest mijn moeder beschermen, maar deed dat niet”

iStock
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg buigt zich over een euthanasiezaak tegen België. Onze landgenoot Tom Mortier stapte naar het Hof nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie kreeg van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Het Hof zal onderzoeken of de Belgische staat delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden.

Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood. “Dit was een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was”, aldus Robert Clarke, één van de advocaten van Mortier. “De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet.”

De 64-jarige De Troyer worstelde jaren met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans, die ook voorzitter is van de Federale Euthanasiecommissie.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen heeft België op de hoogte gesteld dat het de zaak onder de loep zal nemen en heeft een reeks vragen gestuurd die schriftelijk dienen beantwoord te worden.

Mortier stapte eerder al naar het Mensenrechtenhof, maar kreeg naar verluidt te horen dat hij nog niet alle Belgische rechtsmiddelen had uitgeput. Het Europees Hof zal nu nagaan of de Belgische wetgeving geschonden werd.

Begin 2018 besliste het Brusselse parket nog om de strafklacht die Mortier indiende vanwege het niet respecteren van de voorwaarden voor euthanasie, zonder gevolg te klasseren. Volgens het parket waren er geen bewijzen dat de strafwet geschonden werd. Distelmans en zijn advocaat verklaarden destijds dat de vrouw uitbehandeld was, ondraaglijk leed en meermaals om euthanasie vroeg.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Waar zat de zoon in leeftijden van zijn moeder om ze te helpen?.Zou er niet ven verwonderd zijn en zo gebeurd het op veel plaatsen dat de kinderen weinig of geen aandacht hebben voor hun ouders ,als dan een ouder(ook nog alleenstaande) geen steun van kinderen heeft ,veelal moederziel alleen ervoor staat ,niet verwonderen dat depressie opduikt ,ja tot vraag tot euthanasie omdat de betrokkene zich waardeloos voelt.

 • Caroline Bex

  Tijd om de euthanasiewetgeving uit te breiden naar bijstand bij zelfmoord. Waarom is de dood zo'n taboe? Ik zou graag mijn eigen sterfdatum bepalen en dan hopen dat ik niet vroeger hoef te gaan...

 • Daniela Rosendaal

  Zelfmoord is voor velen moeilijk te accepteren maar niemand heeft het recht om een ander te dwingen door te gaan met leven. Als een persoon uitbehandeld is en er is geen andere mogelijkheid tot een waardig leven dan vind ik het mooi dat als iemand uit het leven wil stappen dat op een waardige manier kan doen.

 • paul keyzer

  Er waren in het verleden tientallen-en waarschijnlijk veel meer - mensen die leden aan depressie die herhaalde keren om euthanasie vroegen en die nu een vrolijk leven leiden.

 • Michel Jacobs

  Voor een arts geldt wel het beroepsgeheim, hij mag niet zo maar de familie, noch vriendenkring op de hoogte brengen. Ook de patient heeft dikwijls zijn redenen om de familie niet in zijn ziekte te betrekken.Daar heeft de familie dikwijls allemaal geen verhaal aan. Slechts uit het dossier zal blijken of er iets niet-correct gebeurd is.