European Climate Foundation: “België zwaar gebuisd voor ontwerp klimaatplan”

ANP
Geen enkel van de ontwerpklimaatplannen van de 28 EU-lidstaten zet zijn land op weg naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De gemiddelde score is 28,9 procent. Spanje is met 52,4 procent de beste van de klas voor Frankrijk (46,9), Griekenland (44,2) en Zweden (42,8). België is veertiende met een score van 29,3 procent. Dat stelt het rapport van de European Climate Foundation over alle ontwerpen voor nationale klimaat- en energieplannen 2030 die de lidstaten eind vorig jaar bij Europa indienden.

De score is gebaseerd op de ambitie, de gedetailleerde uitwerking van het beleid en de kwaliteit en inclusiviteit bij het opmaken van het plan, aldus Bond Beter Leefmilieu in een persbericht. 

België heeft antwoord gegeven op alle vragen die de Europese Commissie stelde. "En daarmee is al het goede nieuws verteld: het ambitieniveau ligt veel te laag en de maatregelen zijn vaag en niet transparant, zonder perspectief op investeringsnoden en financieringsmiddelen", aldus de Vlaamse milieunetwerkorganisatie.
Op het vlak van ambitie haalt ons land 2,2 op 45, de tweede laagste score van alle lidstaten. België steunt in tegenstelling tot onze buurlanden immers niet de verhoging van de Europese 2030-doelstelling naar 55 procent CO2-reductie, wat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Voor process quality haalt België 5,9 op 10, voor policy details 21,2 op 45. 

Onder de lat

De resultaten van het rapport liggen in lijn met de analyse die Bond Beter Leefmilieu maakt van het energie- en klimaatplan. "Zo streeft België naar een aandeel van 18,3 procent hernieuwbare energie tegen 2030. Dit zorgt voor een vertraging, in plaats van een versnelling, van de groei van hernieuwbare energie. Ook voor energiebesparing gaat België onder de lat: ons land mikt op 12 procent finale energiebesparing tegen 2030, om uit te komen op 385 TWh. Om aan de Europese verplichtingen te voldoen, zouden we 34,1 procent finaal energieverbruik moeten besparen ten opzichte van 2005 en in 2030 op maximum 327,9 TWh te komen.

Laurien Spruyt, beleidsmedewerker Klimaat van Bond Beter Leefmilieu, spreekt van een "beschamend" rapport. "Het klimaatplan is ontoereikend om onze doelstellingen voor 2030 te halen. Nog erger: na maanden van klimaatprotest gaat ons land er zelfs nog op achteruit, nu de Vlaamse regering opnieuw kibbelt over de slimme kilometerheffing en de betonstop veel te laat invoert", zegt Spruyt. 

In het rapport bengelen onderaan Bulgarije (14,6 procent), Duitsland en Slovakije (12,5 procent) en Slovenië (3,2 procent).

Na maanden van klimaatprotest gaat ons land er zelfs nog op achteruit

Laurien Spruyt (Bond Beter Leefmilieu)

In juni brengt de Europese Commissie haar beoordeling van en aanbevelingen voor de nationale klimaatplannen uit. De lidstaten zullen dan tot het einde van het jaar hebben om hun plan te herwerken.

“Het resterende half jaar zullen we in België goed moeten gebruiken”, zegt Spruyt. “Onze politici moeten de komende maanden gebruiken om coherente klimaatplannen af te leveren. Die zullen investeringszekerheid garanderen en helpen om te genieten van de economische en sociale voordelen van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Resultaat van 4 ministers van klimaat, waarvan enkel de Vlaamse iets gepresteerd heeft: nl een bos laten kappen. Schande!

 • anna vandenberg

  Welke oplossing stelt European Climate Foundation voor, ik ben hun communistische ideeen stilaan beu aan het worden. Ik pensoonlijk ben heel bewust dat er iets moet veranderen, maar ze vallen enkel de mensen aan van de middenklasse, fabrieken sluiten of met de fiets gaan werken, die moeten betalen. Met hun riante vergoeding vliegen de wereld rond om hun communistische ideeen te verspreiden en hun privé verzetjes. Anders gaan leven, maar dat willen ze niet, minder mensen minder consumeren.

 • william Masson

  Moest al dat geld dat naar subsidies gaat die al die ngo’s krijgen die nu als champignons uit de grond schieten naar milieu inspanningen gaan was de helft van de problemen al van de baan.

 • louis van hoeylandt

  al de landen die uit de wind liggen voor de ander vervuilers ,lux is wel een van de groenste en proper landen in europa en scoort zelfde als belgie ......waarom !!! tja die krijgen zoals wij de smeerlapperij van duitsland en frankerijk met de wind binnen ....stel me de vraag wie deze rapporten opstelt

 • Paul Boutsen

  We zitten wel boven het gemiddelde! Maar we hebben de hoogste taksen van de EU, de laagste pensioenen, de grootste bevolkingsaangroei (+15% waarvan niemand ooit iets van klimaat heeft gehoord) de laatste 15 jaar, het enige land met onbeperkte werklozenuitkeringen en waar de ene helft 17 miljard aan de andere helft van het land moet afdragen om niets te doen. Dus al bij vind ik het nog zo slecht niet.