Europarlementsleden vragen maatregelen “zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft”

Vorig jaar veroorzaakte een praalwagen een ongekende heisa met poppen in de vorm van karikaturale orthodoxe joden, compleet met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist.
VTM Vorig jaar veroorzaakte een praalwagen een ongekende heisa met poppen in de vorm van karikaturale orthodoxe joden, compleet met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist.
De Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme maken zich "grote zorgen" om Aalst Carnaval. Dat laten ze weten in een open brief. De parlementsleden, onder wie ook de Belgische Frédérique Ries (MR), roepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, "zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft.”

Een paar dagen voor Aalst Carnaval van start gaat, laait de bezorgdheid om de stoet al op. Vorig jaar veroorzaakte de praalwagen van carnavalsgroep ‘De Vismooil'n’ een ongekende heisa met poppen in de vorm van karikaturale orthodoxe joden, compleet met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist. Verschillende Joodse organisaties dienden klacht in, de Europese Commissie reageerde en de Unesco dreigde ermee het Werelderfgoed-label van Aalst Carnaval in te trekken. Uiteindelijk koos Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) er na verschillende vergaderingen in Parijs dan maar voor om zelf afstand te doen van de erkenning.

Vloedgolf aan Joodse karikaturen?

Na alle ophef van vorig jaar wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen. 

Experten van UAntwerpen, de KULeuven en de UGent riepen de media in De Morgen al op om geen aandacht te besteden aan de Joodse clichés, een oproep die Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties ook ondersteunde in een interview met De Standaard. 

Bezorgd

Ook het Europees Parlement maakt zich zorgen. De leden van de werkgroep rond antisemitisme, onder wie de Belgische liberale Frédérique Ries, schreven een open brief. 

"Vorig jaar weigerden de organisatoren en de lokale autoriteiten het antisemitische karakter en de problematische impact van de praalwagen te erkennen", klinkt het daarin. "Los van de bedoeling van de organisatoren wekte het een stereotiep beeld op van de Joodse gemeenschap, geassocieerd met eeuwenoude repressie, discriminatie, uitwijzingen en pogroms. De beelden bestendigen racistische stereotypen en samenzweringstheorieën en dragen bij tot het anders bekijken van de Joodse gemeenschap, voor de ogen van kinderen." 

De vele voorbeelden van antisemitische en xenofobe stereotypes die op Aalst Carnaval worden vertoond, gaan ver buiten de parameters van satire en gaan in tegen de Europese waarden van diversiteit en inclusie

Maatregelen

De werkgroep vraagt de organisatie en het lokale bestuur om maatregelen. "We erkennen de waarde van satire en ironie in een robuuste democratie. Maar de vele voorbeelden van antisemitische en xenofobe stereotypes die op Aalst Carnaval worden vertoond, gaan ver buiten de parameters van satire en gaan in tegen de Europese waarden van diversiteit en inclusie", vinden Ries en co. 

"We vinden het pijnlijk dat wij als Europese parlementsleden debatteren over antisemitisme in Europa terwijl er amper 30 kilometer verderop haatdragende boodschappen worden verspreid. (...) We vragen dat de lokale en nationale autoriteiten de nodige actie ondernemen om ervoor te zorgen dat Aalst Carnaval geen publiek gedragen en ondersteund platform voor antisemitisme en haat blijft.”

Beeld van gisteren: de laatste voorbereidingen voor Aalst Carnaval in de carnavalshallen in Aalst.
Joel Hoylaerts - Photo News Beeld van gisteren: de laatste voorbereidingen voor Aalst Carnaval in de carnavalshallen in Aalst.39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • edwin hendrickx

  Zouden de kritische Europarlementsleden zich niet beter bezighouden met de coronacrisis in Italië en Spanje te behelpen...inzicht!!

 • Freddy Sonnemans

  Het lijkt me dat ze zich vergissen van volksgroep. Trouwens waarom weigert het EP om te praten over moslims, over de buitenlandse financiering van moskeeën? De discussie over al dan niet antisemitisme is een mooie uitweg om niet te praten over de omvolking en het invoeren van de sharia in de EU.

 • Kristine Delacourt

  Als ze niet met kennis van zaken spreken dan kunnen we die handel net zo goed opdoeken. Onterechte beschuldigingen, aanzetten tot haat, polariseren, fake news verspreiden. Foei, Europarlementsleden!

 • Filip Francois

  Vooral dat laatste woordje is extreem storend: "(...)We vragen dat de lokale en nationale autoriteiten de nodige actie ondernemen om ervoor te zorgen dat Aalst Carnaval geen publiek gedragen en ondersteund platform voor antisemitisme en haat blijft.” "Blijft", insinuerende dus dat het dat nu dus is, hoe durven ze!!! Aalst carnaval is GEEN antisemitisch of haatdragend feest, Aalst carnaval is ontspanning, plezier, satire maar vooral BROEDERSCHAP en liefde!

 • Bertrand Janses

  Bert Janses:“...zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft.” !! Blijft!...blijft?! Aalst carnaval is nooit een platform geweest voor haat of antisem...! Als die "heren" van het Europarlement dàt zelfs niet snappen, dat ze dan die ganse bende afgedankte (in eigen land) politici terug naar huis sturen en ons gerust laten!!!!