Europa speelt Sinterklaas: gratis treintickets voor 18-jarigen

ANP
Europa gaat vanaf volgend jaar toch gratis treintickets uitdelen aan 18-jarigen. In de Europese begroting voor 2018 werd 12 miljoen euro vrijgemaakt. Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) vindt dat Europa voor sinterklaas speelt.

Het idee van een gratis treinticket voor elke 18-jarige in de Europese Unie is niet nieuw. Het werd vorig jaar al op tafel gelegd door de EVP-fractie in het Europees Parlement (de fractie van christendemocratische en aanverwante, conservatieve stromingen in het parlement). Bedoeling was dat elke jonge Europeaan voor zijn achttiende verjaardag een Interrail-ticket zou krijgen waarmee hij dan Europa kon ontdekken. De Europese Commissie  verzette zich tegen het plan, maar werkt nu toch - onder dwang - een proefproject uit. Daar wordt volgend jaar dus mee begonnen. Op basis van dat proefproject zou de gratis Interrail Pass in 2020 definitief gelanceerd worden. 

Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA), die eerder al kritisch was over de plannen, ziet het hele project liever op een dood spoor belanden. Zij vindt dat Europa "Sinterklaas speelt" en spreekt van "platte gratis politiek". Van Bossuyt: "Het is goed dat Europa wil investeren in onze jongeren, maar ze kan de zuurverdiende centen wel aan iets beter besteden dan aan snoepreisjes. Zoals het Erasmusprogramma dat heel wat meer toekomstperspectieven biedt." Ze vervolgt nog: "Het is teleurstellend hoe Europa dit soort folietjes blijft steunen, tegen de wil in van de burger."
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Dit is dus pure discriminatie. De verkiezingen komen naderbij en de EU- hypocrieten gaan dus snel de nieuwe achtienjarige stemmers omkopen met een treinticket en hopen dat deze jongeren hun corrupt en mislukt project steunen.

 • Servaege Jan

  Dit is peanuts tegenover de geldstroom die naar hun eigen EEG-ambtenaren vloeit.

 • Jan Boden

  Mijn mensenrechten zijn geschonden want in heel mijn leven heb ik nog nooit iets gekregen van de overheid. Aan Unia vraag ik dan ook bij deze om onverwijld op te treden.

 • hugo bernaerts

  Het was te verwachten dat een onbeduidend lid van de Niets Voor Anderen-partij hierop kritiek zou uiten. Zij zou enkel gratis tickets geven voor een treinreis naar Barcelona.

 • Freddy Sonnemans

  En dit alles met steun en instemming van EVP(CD&V), SD(SP.A) en ALDE(Ovld). Goed bezig, maar tegelijk zeggen dat Belgie meer moet besparen of hogere belastingen heffen