Europa geeft België waarschuwing over begroting: tekort van 0,8% te rooskleurig

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), premier Charles Michel (MR) en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).
ns Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), premier Charles Michel (MR) en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).
België krijgt een waarschuwing van de Europese Commissie voor de ontwerpbegroting van volgend jaar. Er bestaat een risico dat ons land de Europese begrotingsafspraken met de voeten treedt, oordeelt de Commissie.

De Belgische begroting werd de voorbije jaren ook telkens als risicovol bestempeld. De Belgische begroting is ‘at risk of non compliance’, oordeelt de Europese Commissie. Dat komt omdat ons land het structurele begrotingstekort niet snel genoeg afbouwt, terwijl ook de overheidsschuld te hoog blijft.

1,3%  van het bbp

De Commissie maakte enkele weken geleden al duidelijk dat het het structurele begrotingstekort een stuk hoger inschat dan de Belgische regering. Europa gaat uit van 1,3 procent van het bbp, terwijl de regering hoopt af te klokken op 0,8 procent.

De regering maakte zich altijd sterk dat het recht heeft op een afwijking van de Europese regels, omdat ze veel heeft hervormd.

Volgens de Belgische Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen ziet het ernaar uit dat de Commissie die flexibiliteitsclausule - die een marge van een halve procent op het bbp geeft - inderdaad zal kunnen toepassen op de begroting van 2019, maar daarmee is het probleem van 2018 nog niet opgelost, zegt de CD&V-politica. De Commissie kijkt altijd naar twee begrotingsjaren om een evaluatie te maken. 

De Europese Commissie vraagt nu dat de Belgische regering “de nodige maatregelen neemt” om ervoor te zorgen dat de begroting de Europese regels respecteert. Gebeurt dat niet, dan kan ons land in de lente aan verstrengd toezicht worden onderworpen, al lijkt de kans daarop eerder klein.

Ook Frankrijk, Portugal Slovenië en Spanje kregen vandaag een waarschuwing van de Commissie mee. Italië maakte het nog een stukje bonter: dat land hangt een buitensporige schuldprocedure boven het hoofd.

Minister: “Doordacht saneringsbeleid”

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) benadrukt dat de regering “heel goed beseft” dat de begroting van 2019 niet helemaal voldoet aan de Europese eis om het structureel saldo met 0,6 procent te verbeteren, maar dat er een keuze is gemaakt “voor een onderbouwd en doordacht saneringsbeleid”. “Dit keer ondersteund door een nationaal pact voor ambitieuze investeringen en hervormingen dat erop gericht is om tegemoet te komen aan de vele vacatures die momenteel een rem zetten op onze economie.”

De Europese Commissie beslist pas in de lente over mogelijke volgende stappen. Ons land kan dan op het strafbankje belanden en strenger toezicht krijgen, al lijkt de kans daarop eerder klein in een verkiezingsjaar.
172 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annie Broeckx

  We hebben geluk dat de rente heel deze regeerperiode zo laag is blijven staan.Nu wordt het gat nog ongeveer even groot gehouden door de indexsprong niet uit te voeren,en de taksen op elektriek ,gas,water,tabak,brandstof,enz.drastisch te verhogen.De volgende generatie zal minder hinder ondervinden van de opwarming dan door de verhoging van belastingen.

 • BERT VAN ELST

  geef die politiekers nog wa meer als uittredingsvergoeding en het gat in de begroting word nog groter

 • Lisette Theunis

  Alles is een pak duurder geworden, de roerende voorheffing staat op 30% ! Spaargelden brengen niets meer op maar kosten geld. De staat leent al jaren aan 0% en de staatsschuld loopt nog verder op. De beurze kelderen. Wat gaan de heren politiekers doen als de rente begint te stijgen zoals in de VS ? Verhuizen naar Toscane ?

 • Jos Hendrik

  Proficiat Michel en Co. Wat een fantastische regering hebben wij toch in Belgie We wisten bijna 4 jaar geleden dat ze op hun elan zouden verder doen ondanks alle betogingen, stakingen,enz…… Ik hoop dat na Mei volgend jaar ze allemaal kunnen gaan stempelen, zelf hun benzine betalen en zoals vele Belgen moeite hebben om de maand rond te komen, dan zullen ze pas inzien hoe ze hun burgers in dit land hebben laten afzien

 • George Marly

  in de bak steken die zakkenvullers, proberen handen in de politiek