Ga naar de mobiele website
^ Top

Euroministers niet ongerust over turbulentie op financiële markten

De ministers van Financiën van de eurozone, met oa. centraal beneden de Duitser Wolfgang Schauble en rechts voorzitter Jeroen Dijsselbloem.
AP De ministers van Financiën van de eurozone, met oa. centraal beneden de Duitser Wolfgang Schauble en rechts voorzitter Jeroen Dijsselbloem.
De ministers van Financiën van de eurolanden maken zich niet ongerust over de huidige malaise op de financiële markten en de verliezen van bankaandelen. "Structureel staat de eurozone er veel beter voor dan enkele jaren geleden en dat geldt ook voor onze banken", zo maakte voorzitter Jeroen Dijsselbloem zich sterk voor aanvang van de maandelijkse bijeenkomst van de euroministers.

De ministers van de negentien eurolanden wisselen vandaag van gedachten over de economische situatie. Op de financiële markten heerst al het hele jaar onrust over de toekomst van de wereldeconomie, nu de olieprijzen zo laag blijven en groeilanden als China het moeilijk hebben. Donderdagochtend gingen de beurzen in Europa alweer de dieperik in. De financiële aandelen leden opnieuw de zwaarste verliezen.

Dijsselbloem erkende dat de markten momenteel "zeer volatiel" zijn. Maar "structureel staat de eurozone er veel beter voor dan enkele jaren geleden en dat geldt ook voor onze banken", suste de Nederlander. Ook eurocommissaris Pierre Moscovici sprak zijn vertrouwen uit in de "soliditeit" van de Europese economie en de "meer robuuste" banksector in de eurozone.

Binnenlandse consumptie

Moscovici heeft geen redenen om aan te nemen dat de onzekerheid de groeivoorspellingen van de Commissie kan weerleggen. De Commissie erkende vorige week wel dat risico's als de trage groei in China en de geopolitieke spanningen groter worden, maar ze blijft erop vertrouwen dat het voorzichtige herstel in de eurozone zich zal doorzetten. De Commissie voorspelde vorige week dat de economie in de eurozone dit jaar met 1,7 procent groeit, met de binnenlandse consumptie als motor.

Ook andere ministers toonden zich weinig ongerust over de turbulentie op de markten. Volgens de Duitse minister Wolfgang Schaüble is er sprake van "een beetje overdrijving van de kant van de markten". "We mogen redelijk ontspannen zijn op dit moment", beaamde zijn Finse collega Alexander Stubb, die net als Dijsselbloem verwees naar de vangnetten die de eurozone heeft uitgezet sinds de schuldencrisis de monetaire unie enkele jaren geleden aan de rand van de afgrond bracht.

Bankenunie

Dijsselbloem beklemtoonde dat de verdere versterking van de Europese Bankenunie van groot belang blijft. Die Bankenunie moet vermijden dat overheden zich nog langer in de schulden moeten steken om omvallende banken te redden. Daarom is het toezicht op de banken overgeheveld naar de Europese Centrale Bank, zijn er sinds dit jaar nieuwe regels voor de afwikkeling van banken van kracht en wordt er gaandeweg een fonds voor falende banken uitgebouwd. Over de laatste pijler van de Bankenunie, de Europeanisering van de depositogarantiestelsels, bestaat nog geen eensgezindheid.

De euroministers buigen zich ook over Portugal. Vorige week buisde de Commissie de ontwerpbegroting van de linkse regering in Lissabon net niet, maar ze dringt wel aan op bijkomende inspanningen om de openbare financiën niet te laten ontsporen. Intussen is ook de Portugese rentedruk opnieuw aan het stijgen. Schaüble waarschuwde de Portugezen alvast om de besparingskoers aan te houden en de markten niet onrustiger te maken. "Dat is zeer gevaarlijk voor Portugal."

Ook Griekenland staat op de agenda, maar beslissingen worden er niet verwacht. De Griekse regering is nog steeds bezig met een nieuwe reeks hervormingen, waaronder de pensioenhervorming die onlangs nog een algemene staking uitlokte in het land. De goedkeuring van die hervormingen vormt een voorwaarde voor de overmaking van een nieuwe schijf geld uit het derde financiële reddingsprogramma waarover Griekenland en de kredietverleners het vorige zomer eens waren geraakt.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug