EU zet maandag licht op groen voor maritieme missie tegen mensensmokkelaars

EPA
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag het licht op groen zetten voor de start van de maritieme missie in de Middellandse Zee. Het gaat om de eerste fase van operatie 'EU Navfor Med', die gericht is tegen de mensensmokkelaars.

De operatie heeft tot doel de boten en andere tegoeden van mensensmokkelaars in beslag te nemen en eventueel te vernietigen. Daarvoor is de goedkeuring van de Libische autoriteiten en/of van de VN-Veiligheidsraad nodig.

Omdat de eerste fase van de operatie zich vooral in internationale wateren afspeelt, is daar geen toestemming voor nodig. Het gaat om het in kaart brengen van de smokkelnetwerken en de voorbereiding op de volgende fases. Volgens een diplomatieke bron zijn alle voorbereidingen getroffen om maandag, tijdens de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg, de missie op te starten.

Er zijn voldoende schepen, vliegtuigen en drones toegezegd om "een week na de beslissing" effectief van start te gaan, luidt het.