EU-parlement richt bijzondere terreurcommissie op

thinkstock
Het Europees Parlement krijgt een bijzondere, tijdelijke commissie die de aanpak van terreur in de EU en de lidstaten tegen het licht zal houden. Dat hebben de fractievoorzitters vandaag beslist.

In januari van dit jaar trok liberaal fractieleider Guy Verhofstadt zich terug uit de race om het voorzitterschap van het Europees Parlement ten voordele van de Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani. Een onderdeel van het politieke akkoord dat Verhofstadt en Tajani sloten, was dat het parlement een terreurcommissie zou krijgen.

Morgen keurt het parlement de oprichting van de commissie formeel goed, de conferentie van fractievoorzitters zette vandaag alvast het licht op groen.

De terreurcommissie krijgt een heel brede opdracht, maar een belangrijk aandachtspunt wordt de gegevensuitwisseling tussen de lidstaten en tussen de verschillende Europese informatiesystemen. De Europese grensbewaking zal tegen het licht worden gehouden, net als de werking van Europol en Eurojust en de samenwerking met niet-EU-landen. De commissie zal ook de antiterreurwetgeving analyseren die de voorbije jaren is aangenomen.

Enthousiast
De Belgische Hilde Vautmans (Open Vld) is enthousiast over de commissie. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat er gekeken zal worden naar de 'best practices' bij de beveiliging van luchthavens en treinstations, want dat blijven nog altijd soft targets", zegt ze. Dezelfde analyse zal worden gemaakt van de wijze waarop in de verschillende lidstaten deradicaliseringsprogramma's worden opgezet.

"Op het einde van het mandaat zullen er aanbevelingen gedaan worden die dan in de betrokken vaste commissies van het Europees Parlement besproken zullen worden", legt Vautmans uit. De garantie dat de Europese Commissie en de lidstaten het parlement zullen volgen is er niet, maar met de nodige overtuigingskracht kan er veel gebeuren, aldus Vautmans. "We moeten gewoon met goede dingen komen."

De commissie zal 12 maanden werken en zal uit dertig leden bestaan. In september moet duidelijk worden wie de fracties afvaardigen. Wellicht gaat het voorzitterschap naar een parlementslid van Verhofstadts liberale fractie.