Etienne Schouppe neemt afscheid van nationale politiek

Bij de voorstelling van de CD&V-lijsten voor Vlaams-Brabant is gisterenavond gebleken dat senator en oud-NMBS-baas Etienne Schouppe (71) geen kandidaat meer is en dus na elf jaar afscheid neemt van de nationale politiek.

De Vlaams-Brabander greep bij de verkiezingen in 2010 nipt naast de laatste CD&V-Senaatszetel. Schouppe was toen duwde dat jaar de lijst voor het rode pluche, maar zijn 70.000 stemmen volstonden niet om rechtstreeks te mogen zetelen. Hij greep ook naast een gecoöpteerde zetel en kondigde toen al zijn afscheid in de politiek aan. In 2012 werd Schouppe dan toch nog opgepikt, toen zijn partijgenoot Peter Van Rompuy naar het Vlaams parlement verhuisde.

Definitief afscheid
Schouppe neemt nu definitief afscheid van de politiek: hij is geen kandidaat meer op een van de twee Vlaams-Brabantse lijsten. Voor de Senaat is er bovendien geen rechtstreeks verkiezing meer. Eerder was al bekend dat ook volksvertegenwoordiger Carl Devlies geen kandidaat meer is. Ook senator Dirk Claes en Vlaams parlementslid Jan Laurys haken af, maar zij duwen in Vlaams-Brabant nog de lijst voor het Vlaams parlement.

Etienne Schouppe was van 1986 tot 2003 gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Het voorbije decennium was hij senator (2003-2004), Vlaams parlementslid en gemeenschapsenator (2004-2007), senator (2007-2008) en sinds 2012 opnieuw senator. In de periode 2008-2011 was hij staatssecretaris voor Mobiliteit. Van 1989 tot 2000 was Schouppe ook burgemeester van Liedekerke.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.