Etienne Davignon (86) stelt zijn autobiografie voor

Graaf Etienne Davignon schreef samen met journalist Maroun Labaki een autobiografie.
BELGA Graaf Etienne Davignon schreef samen met journalist Maroun Labaki een autobiografie.
Graaf Etienne Davignon heeft een autobiografie geschreven. De 86-jarige minister van Staat stelde "Mijn drie levens" donderdagochtend voor in Brussel, in het bijzijn van veel van zijn ‘compagnons de route’ uit de politiek en het bedrijfsleven.

Etienne - bijnaam Stevy - Davignon werd in 1932 geboren in het Hongaarse Boedapest. De diplomatenzoon trad in de voetsporen van zijn vader en werd ook diplomaat, onder meer in Congo. In 1977 ging hij aan de slag bij de Europese Commissie: hij deed er twee mandaten als Europees Commissaris en was bevoegd voor industrie, een belangrijke portefeuille. Daarna begon zijn derde carrière, in de bedrijfswereld. In 1988 kwam hij in de raad van bestuur van de Generale Maatschappij terecht. Davignon stond ook aan de wieg van Brussels Airlines.

Die “drie levens” schreef hij samen met journalist Maroun Labaki neer in zijn autobiografie. Daarin komt de minister van Staat onder meer terug op de Congocrisis. Hij stuurde toen als jonge diplomaat in het land een telegram naar Brussel waarin in grote lijnen stond dat alles er goed ging. Een dag erna verviel het land in chaos, vertelt Davignon. “Als ik nood heb aan bescheidenheid, denk ik daaraan.” Hij heeft het in zijn boek onder meer ook over de overname van de Generale Bank door Fortis. 

Davignon heeft er een opmerkelijk professioneel parcours opzitten, maar wil bescheiden blijven. “Eigenlijk kun je bijna niets alleen doen in het leven”, zei hij. “Ik ben nergens fier op, want het waren de omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat ik kon doen wat ik heb gedaan.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Van Heybeeck

  Heeft heel zijn leven niets anders gedaan dan mensen belogen en bedrogen om geld en macht. Nu zijn leven bijna geëindigd is, wil hij nog een centje bijverdienen met een boek waarbij hij zichzelf in een heel mooi daglicht stelt. Neen dank u niet voor mij!

 • Gerd Van nieuwenhove

  Laat zijn rijke vrienden elk 10 boeken kopen ? Staat mooi in een boekenkast .... Also sprak onze adel !

 • Cor Dierckx

  Prachtig leven gehad weinig arbeid geleverd en duizenden mensen met Fortis in de zak gezet dat zijn hier in dit land de Graven. En nu nog een boekje schrijven wie gaat dat kopen?

 • jack vandenhende

  Ik vraag mij af of Davignon in zijn autobiografie ook uitlegt waarom hij de mensen bedrogen heeft door aan te dringen om Fortis aandelen te kopen van een bank dat al op sterven na dood was .

 • Danny Maenhaut

  Raar dat diegenen die menen "boven de doorsnee mens" te staan, denken dat ze eeuwig zullen blijven bestaan als ze een boek schrijven. Ik ken er velen die een boeiender leven hadden dan hij met z'n stinkend rijk leven ! Ze willen steeds maar bevestiging !!!