Exclusief voor abonnees

Etentje met politiedirecteur in opdracht van Chinees

Van spionage verdachte Aziaat liet Filip Dewinter jarenlang allerlei zaakjes regelen

Filip Dewinter bij uitreiking prijs Xi Lu (Chinees die ereteken ontvangen heeft tijdens ceremonie in Peking)
RV Filip Dewinter bij uitreiking prijs Xi Lu (Chinees die ereteken ontvangen heeft tijdens ceremonie in Peking)
Filip Dewinter was jarenlang adviseur bij een vzw die volgens Staatsveiligheid “intrinsiek verbonden is met het Chinese propagandaysteem” en die zich schuldig heeft gemaakt aan zogenaamde inmengingsactiviteiten. Zeg maar: spionage. Het Vlaams Belang-kopstuk organiseerde evenementen in het parlement, maakte reizen naar China en Kazachstan en ging eten met invloedrijke figuren. Allemaal op kosten van een Chinese ‘vioolbouwer’.

Heeft een Belgisch parlementslid zich voor de kar van de Chinese overheid laten spannen? Het is de vraag die zich stelt nu blijkt dat Filip Dewinter jarenlang advies heeft verleend aan een Chinees die ons land is uitgezet op verdenking van zogenaamde inmengingsactiviteiten. Dat is een term die de Staatsveiligheid gebruikt voor buitenlanders die pogingen ondernemen om - in opdracht van een andere overheid - onze politieke instellingen, partijen of overheden te infiltreren. Het is niet te vergelijken met economische of militaire spionage, maar eerder met lobbywerk. In dit geval zouden de Chinezen geprobeerd hebben om een politiek en zakelijk netwerk uit te bouwen dat ze later konden inzetten voor allerhande beïnvloeding. Ze deden dat onder het mom van een vzw die culturele evenementen organiseerde, maar die dus vooral geïnteresseerd was in het creëren van politieke relaties.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis232 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Callebaut

  De man met het gouden oog.LOL.

 • Gino Denil

  Ze overdrijven wat met dat Chinese gevaar. Zoals in De Afspraak met dat verhaal over die diefstal van een laptop in een Schots bedrijf en de kloon die later verscheen in China. Elke laptop die geproduceerd wordt is overal te koop, ook voor Chinezen. Waarom zouden ze die stelen. Als hij al niet oorspronkelijk in Azië geproduceerd werd. Of het zou een verhaal moeten zijn uit 1987 over die Schotse Cambridge Z88 met 32 Kb intern geheugen.

 • Gil Verccfather

  Niemand wil het zien maar het zou kunnen zijn dat door het etentje Alibaba naar Belgie komt

 • boudewijn segers

  Waarom eet DeWinter graag haaievinnesoep en loempias??Verdacht!!

 • philippe dierickx

  FDW de vlaamse james bond. Hoe gek kan het nog worden. Het VB is terug te groot aan het worden en het cordon staat onder druk. Zodus alle smeerlapperij wordt bovengehaald.