Ervaren duiker komt om in Zilvermeer van Mol

Archieffoto.
Vanderveken Archieffoto.
Een 63-jarige duiker uit Hasselt is gisterochtend omstreeks 10.30 uur omgekomen tijdens een duikongeval in het Zilvermeer van Mol. Dat bevestigt de politie.

De Hasselaar was samen met twee andere duikers van de Genkse duikclub de Koraalduikers aan het duiken in het Zilvermeer toen hij onwel werd. "Die drie leden gingen bijna wekelijks naar daar", aldus duikverantwoordelijke Stefan Paas. "Toen de twee duikers merkten dat hun kompaan verdwenen was, begonnen ze onmiddellijk met de verliesprocedure. Dat betekent dat ze een half metertje stijgen en even rondkijken of er nergens een duiker in de buurt is of luchtbellen te zien zijn. Vervolgens is men terug naar de oppervlakte gekomen, zoals dat voorgeschreven is." 

"Omdat er van Ivo geen spoor was, besloot men zich op te delen. De ene duiker bleef boven om Ivo op te vangen als hij boven zou komen, de andere ging op zoek naar hem. Uiteindelijk is ook een andere duikploeg die ter plaatse was te hulp gekomen. Zij troffen Ivo aan op de bodem en hebben hem onmiddellijk naar boven gebracht en naar de kant gesleept." 

"Gereanimeerd"
Het slachtoffer bleek geen ademhaling of hartslag meer te hebben. "De hulpdiensten werden intussen verwittigd en Ivo werd gereanimeerd. Na twintig minuten werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Toen had hij weer een zwakke hartslag, maar helaas is hij 's avonds overleden."

Het lijk en het materiaal werden nog niet vrijgegeven omdat het parket nog bezig is met het onderzoek. "We kunnen dus nog niet zeggen wat de precieze oorzaak is. Volgens de andere duikers was alles in orde en heeft er zich onder water niets voorgedaan wat zou wijzen op een incident. Er was ook nooit paniek, dus we vermoeden dat het gaat om een medische oorzaak, zoals hartfalen."

Achteraf werd het Mental Coaching Team van de duikfederatie ingeschakeld. Zo kregen alle betrokkenen de nodige psychologische begeleiding. Het slachtoffer dook al zo'n twintig jaar en kwam wekelijks naar de training. Hij was geen instructeur, maar wel een recreant. Hij was niet gehuwd en had geen kinderen.
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roger Heylen

  Roger Heylen Ivo we zullen je lach missen, veel sterkte aan je vrienden en familie

 • Jan Herrentals

  Jan Herrentals. De uitleg van Gust Trendels slaat nergens op. Wij kunnen hier zelfs niet over een duikongeval spreken. Dat kunnen zwemmers ook overkomen. En Gust eventjes terzijde. Ik heb meer dan 40 jaarkes gedoken en enkele duizend duiken uitgevoerd. Je opmerking over dat plaske zilvermeer is meer dan belachelijk.

 • Remi Kastaar

  Auto rijden voor velen en daarbij nog gebruik maken van hun smartphones, das pas gevaarlijk! Sterkte aan de familie.

 • Eida Lam

  Paardrijden Frans, is de meest gevaarlijke sport ter wereld wegens het grootst aantal fatale ongevallen elk jaar.

 • dirk belaey

  Vermeiren Frans...de persoon heeft een hartinfarct gekregen.....wat betekent dat het tijdens het duiken is gebeurt waardoor het niet duikgerelateerd was......en heeft al helemaal geen uitstaans met het feit dat duiken "de gevaarlijkste sport" is Blijkbaar ben je "ervaringsdeskundige"?