Erik De Soir verkozen tot psycholoog van het jaar

UNKNOWN
Traumapsycholoog Erik De Soir is verkozen tot 'psycholoog van het jaar'. De erkenning werd vanavond in Het Pand uitgereikt door de Gentse Alumni Psychologie (Gap), nadat 2.500 mensen een stem uitbrachten. De kiezers verkozen Erik De Soir "voor zijn baanbrekend werk waarmee hij crisispsychologie in België op de kaart zette", "het fantastische werk dat hij tijdens Pukkelpop verzette", "zijn ongeziene kalmte in netelige momenten" en "een aanhoudende inzet en volharding".

De Soir was recent persoonlijk betrokken bij onder meer de ramp op Pukkelpop of de busramp in Sierre, waar hij een belangrijke rol vervulde als crisispsycholoog voor hulpverleners, de getroffen school en familie van de slachtoffers. De 47-jarige Erik De Soir speelt wereldwijd een toonaangevende rol op het vlak van oorlogs- en reddingspsychotraumatologie. In 1993 creëerde hij het Fire Stress Team, en in 2003 de Europese Vereniging voor Brandweer- en Reddingspsychologen.

De Soir begon zijn carrière in 1983 bij het leger. Daar behaalde hij de master in de Sociale en Militaire Wetenschappen van de KMS. In 1991 volgde hij een postgraduaat Rampenmanagement en Rampengeneeskunde en in 1995 behaalde hij een master in Klinische Psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij is nog steeds majoor in het leger en verbonden aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie.

Dit jaar gaf het Gap-bestuur ook een 'lifetime achievement'-erkenning aan UGent-alumnus Luc De Bruyckere, afscheidnemend Voka-voorzitter en voorzitter van Ter Beke, voor zijn uitzonderlijk verdienstelijke professionele loopbaan.