Eric Van Rompuy: "N-VA is Trumpiaans"

BELGA
Eric Van Rompuy (CD&V) vindt dat de N-VA "de problemen in Vlaanderen Trumpiaans benadert". Dat zegt hij in De Meulemeester in Debat, waar hij in debat ging met Rob Van de Velde (N-VA). "Het is een andere situatie maar dezelfde tactiek, stijl en manier."

Van Rompuy hekelt de hypocriete houding van zijn coalitiepartner N-VA tegenover Trump. "We mogen niet hysterisch doen over Trump, maar wie heeft er hysterisch gedaan over het Syrische gezin dat een visum aanvroeg?" Na de 'wir schaffen das'-uitspraak van Angela Merkel zag Van Rompuy een heel andere reactie: "De Wever zei onmiddellijk dat Merkel de ondergraafster was van Europa."

Afscheid van de politiek

Van Rompuy zegt de politiek in 2019 definitief vaarwel. In 2014 zei de CD&V-coryfee dat hij er nog 'five more years' zou bijdoen in de Kamer, na een lange carrière in het Vlaams Parlement. Maar binnen twee jaar stopt hij ermee. "In 2019 ben ik 70 jaar en zal ik 36 jaar parlementslid zijn geweest. Er is een tijd van komen en gaan."

In december stopte Van Rompuy al met de lokale politiek en nam hij afscheid als schepen in Zaventem. De CD&V-er wil de rest van zijn legislatuur nog volop genieten van het parlementaire leven. "Ik hoop dat de regering nog 2,5 jaar standhoudt want anders is het voor mij ook gedaan", grapt Van Rompuy.

Heel het debat