Eric Van Rompuy (CD&V) wil geen scheidsrechter spelen: “Verantwoordelijkheid ligt bij PS en N-VA”

Eric Van Rompuy.
Baert Marc Eric Van Rompuy.
Eric Van Rompuy vindt niet dat zijn partij gedwongen moet worden tot een keuze voor federale regeringscoalitie. "De verantwoordelijkheid ligt bij PS en N-VA", zei de kersverse voorzitter van de CD&V-senioren in ‘De Ochtend’. De N-VA moet duidelijk maken of ze wel in een federale regering wil stappen. PS-informateur Paul Magnette moet dan weer klare wijn schenken op budgettair vlak, klinkt het.

Dat men CD&V wil dwingen tot een bepaalde keuze stoort hem. "De discussie tussen PS en N-VA in de media lijkt nu te suggereren dat CD&V als een scheidsrechter moet beslissen", aldus Van Rompuy. 

Maar volgens Van Rompuy zijn PS en N-VA aan zet. Zo moet de N-VA klare wijn schenken of ze nu al dan niet in een federale regering wil stappen. "Het is duidelijk dat de N-VA grote moeite heeft met een paars-gele constructie. Willen ze in een regering stappen om aan te tonen dat men niet kan besturen? Moet de onmacht op het federale niveau bewezen worden? Willen ze wel in een regering?", vraagt Van Rompuy zich luidop af. 

Maar ook van PS-informateur Paul Magnette verwacht Van Rompuy meer duidelijkheid, met name op budgettair vlak. Volgens Van Rompuy is de begroting aan het "ontsporen" en is het voorlopig onduidelijk hoe Magnette dat probleem wil oplossen. De CD&V'er heeft grote vraagtekens bij de budgettaire impact van bepaalde PS-voorstellen, zoals het optrekken van de werkzaamheidsgraad en de verlaging van de pensioenleeftijd. "We gaan niet in een financieel avontuur stappen", klinkt het.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Latet

  Zie daar gaan we weer opnieuw 5% nog een paar van die krokodillen en het is hellemaal gedaan begin eerst het Acw op het matje te roepen en hun spaarders terug te betalen wand als dat niet inorde is tegen de volgende verkiezingen kan het goed onder 5% worden EN GEEN BELASTINGSGELD DAT KAN VAN EUROPA.

 • dirk janssens

  Kies nu toch eens resoluut voor Vlaanderen!!

 • Fons Casteels

  Een partij die meedoet aan verkiezingen, moet énkel verantwoording afleggen aan haar leden en haar kiezers. Een partij moet enkel "verantwoordelijk opnemen" als ze in de regering zit. Het is dus het volste recht van de NVA om te proberen om confederalisme te realiseren. En het is de verdomde plicht van de CD&V om, als regeringspartij van de ontslagnemende regering, de begroting op orde te zetten.

 • Dan Midden

  wallobrux is virtueel failliet. Cd&v en openvld hebben een perfecte mogelijkheid om gigantische eisen te stellen aan magnette. Als ze beiden eisen dat de transfers naar Wallobrux met 5 miljard moeten dalen, dat brussel terug verplicht 2 talig moet worden en dat ze ministeries van sociale zaken opeisen, defensie, binnenlandse zaken, justitie, financien en dat de rest maar verdeelt moet worden onder $pa, groen en waalse partijen. Door hun lot aan mekaar te verbinden zijn ze incontournable

 • Lea Van Heybeeck

  Dit is echt weer typisch de schijnheiligheid van deze graaier zijn partij. Ze zijn er steeds op uit om de macht te grijpen wat ze er ook voor moeten doen. Dank zij hen hebben ze de Vlamingen al jaren verraden, om toch maar mee aan de macht te kunnen! Nooit stem ik op die verraders!!!