Eric Van Rompuy: "CD&V is geen oppositiepartij, we zijn beleidspartij”

CD&V's Eric Van Rompuy arrives for the party bureau of Flemish party CD&V, at the party's headquarters in Brussels, Monday 12 August 2019. BELGA PHOTO DIRK WAEM
BELGA CD&V's Eric Van Rompuy arrives for the party bureau of Flemish party CD&V, at the party's headquarters in Brussels, Monday 12 August 2019. BELGA PHOTO DIRK WAEM
Enkele CD&V-kopstukken hebben deze voormiddag, bij het binnengaan van het partijbureau waar de startnota van Bart De Wever zou besproken worden, al even hun licht daarover laten schijnen. "Ik hoop er voldoende punten van ons programma in terug te vinden. Maar CD&V is geen oppositiepartij, dat ligt ons niet. Wij zijn een beleidspartij", zei Eric Van Rompuy.

Van Rompuy zei ook te hopen dat de nota de basis wordt van een positief project. Hij hekelde daarbij de aanvallen van N-VA in de vorige legislatuur, onder meer op onderwijsminister Hilde Crevits. Of het hoofdstuk onderwijs in de startnota, met de nadruk op excelleren, dan verteerbaar is? "We moeten ons programma erin terugvinden. Maar N-VA zal toch op een andere manier met ons moeten omgaan als ze een stabiele regering wil.”

"Het is heel belangrijk dat de nota voldoende 'voorbekibbeld' wordt, om 'nakibbelingen' te vermijden", zei Michel Doomst op zijn beurt. "Dat gevaar bestaat altijd, daarom gaan we de tekst nu grondig doornemen.”

Raf Terwingen zei dan weer dat het een goede zaak is dat er schot komt in de zaak. Volgens hem wordt het voor CD&V de "uitdaging" om het sociale gelaat van een potentiële Zweedse coalitie te worden. "Ik ben benieuwd hoe de onderhandelaars dit aanvoelen", zei Terwingen, die zich verheugde dat het partijbureau over die onderhandelingen voor het eerst feedback zou krijgen.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Verbrugge

  Altijd cvp,cdnv kiezer geweest nu in deze regering stappen hebben jullie het grafje besteld,dus tracht er nog iets van te maken voor de werkenden,zieken, gepensioneerde,wachtende voor een goede verzorging anders gaat het hopeloos zijn.

 • Tom De groof

  Volgende keer hopelijk onder de kiesdrempel.. Kunnen ze ineens geen oppositie meer voeren, ineens gedaan met de tsjeeven ☺

 • Jef Pauwels

  Allez, het kibbelen begint al.

 • FRANS DE ROUCK

  Zolang die Van Rompuy en Eyskens hunnen tetter niet houden zoalng zal de CD&v zich onmogelijk maken. De enigen die de CD& V nog geloofwaardig maken zijn Crevidts (als ze Beke mloslaat en haar eigen weg gaat) , De Crem en Bogaert . De rest van de partij zijn dwarsliggers en kontlikkers.

 • marc de baerdemaeker

  Gooi uwe prutser buiten, en haal een betere voorzitter in huis. Spreek met één stem en wees ambitieus collegiaal. Vervolgens zal uw marktaandeel stijgen . Wees correct naar je burgers, wij zijn het beu om te werken voor anderen. Hoogste belastingen , slechtste wegen, kleinste pensioen????