Eric Goens na Molenbeek: "Een welgemeende fuck you aan alle geitenwollensokken"

photo_news
De eerste aflevering van de vierdelige documentairereeks 'Molenbeek' zit erop. Op Twitter leek het alvast alsof half Vlaanderen aan het scherm gekluisterd zat voor het verhaal achter de tot jihadihoofdstad omgedoopte Brusselse gemeente. Via reportagemaker Eric Goens ontmoeten we in de reeks de mensen achter het voorpaginageweld. Maar wat vindt Goens eigenlijk zelf van het verguisde Molenbeek?

Goens vertelt na 100 dagen in Molenbeek over zijn belevenissen in de beruchtste gemeente van België en ver daarbuiten. "Ik heb er een haat-liefdeverhouding aan overgehouden", klinkt het.

Hoerenzoon, op de thee

"Het was een bewogen reis", aldus Goens in Het Laatste Nieuws afgelopen weekend. "De onverschilligheid van vroeger is weg. Tijdens mijn verblijf heb ik Molenbeek gehaat. En ik heb ervan gehouden. De haat was diep toen een troepje jongeren mij voor de zoveelste keer zonder aanleiding uitschold voor hoerenzoon. Toen de zoveelste verkeershooligan met waanzinnige snelheid door de smalle straten scheurde, of toen een jonge nozem aan de ingang van de moskee een medewerkster de toegang wou ontzeggen."

"Dan krijg je begrip voor al diegenen die Molenbeek een bikkelharde en vaak ronduit racistische enclave vinden", zegt hij daarover in Knack. Meer nog: "Bij dezen, een welgemeende fuck you aan alle geitenwollensokken die ziende blind zijn en manmoedig blijven proberen om een deel van de realiteit op flinkse wijze onder de mat te vegen."

Maar er waren ook mooie momenten, want naast de haat was er ook evenveel liefde. "Voor die warme gemeenschap waar Mohammed en de zijnen de poort naar de wereld willen opengooien."

epa

Tijdens mijn verblijf heb ik Molenbeek gehaat, maar de liefde was even groot

Eric Goens
reuters

Spraakmakende fragmenten

Goens praatte in de eerste aflevering onder meer met Mohamed Bouzerda, slager in Molenbeek, die de veralgemening over Molenbeek meer dan beu is. "Na de affaire Dutroux vonden wij toch ook niet elke Belg een pedofiel? Dat is wat jullie met ons doen omwille van die paar criminelen in Parijs."

Verder bracht hij een bezoekje aan de grootste moskee van Molenbeek, bij imam Cheikh Tojgani: "Jongeren worden gerekruteerd en klaargestoomd via het internet", vertelt hij. Of de terroristen het recht hebben om zich op de Koran te baseren? De imam is stellig: "Als ze zich op de Koran zouden baseren, zou dit niet gebeuren."

En Goens volgde ook Irene, die al veertig jaar in Molenbeek woont, maar dan wel ontzettend tegen haar zin. "Ben jij al eens goed rondgeweest in Molenbeek? Als je naar Molenbeek wil verhuizen, doe de toer. Alles wat je nodig hebt, staat op straat: kasten, matrassen..."

Herbekijk tot slot hieronder wat Goens nog over Molenbeek en zijn reportage vertelde in Het Journaal vanmiddag.