Erg besmettelijk virus (dat ook op honden kan worden overgedragen) doodt al 12 vossen

unsplash
De afgelopen zes maanden zijn in de regio van Luik al twaalf vossen overleden door een besmettelijk virus. Het virus kan ook overgedragen worden op honden, meldt RTL Info. Hondeneigenaars in de regio krijgen daarom het advies om hun dier goed te vaccineren.

Volgens RTL Info werden in slechts enkele weken tijd maar liefst tien vossen dood aangetroffen in vijf gemeenten in de regio Luik. Het gaat om Seraing, Luik, Comblain-au-Pont, Flémalle en Esneux.

De dieren overleden nadat ze besmet waren geraakt met een erg besmettelijk virus, dat van dier op dier wordt overgedragen door contact. Daarnaast kunnen dieren het virus bijvoorbeeld ook oplopen omdat ze de uitwerpselen van andere dieren aanraken.

De symptomen zijn redelijk diffuus en zijn moeilijk te onderscheiden van andere aandoeningen. Zo krijgen de besmette dieren diarree, moeten ze braken of ondervinden ze ademhalingsproblemen.

Ook bij honden

Waalse dierenartsen roepen de mensen op om ook hun hond goed te laten vaccineren, omdat ook zij het virus kunnen oplopen en eraan kunnen sterven. Ze laten hun dieren ook beter niet in de buurt komen van wilde dieren of van uitwerpselen, om te vermijden dat ze op die manier het virus kunnen krijgen.

Momenteel zijn er nog geen meldingen binnengekomen van besmette honden. Het virus kan niet worden overgedragen op de mens, in tegenstelling tot wolven, wasberen of fretten. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans van Brussel

  Het gaat om Distemper (hondenziekte). Je kunt je dierenarts vragen om een titerbepaling te laten uitvoeren om zo te zien of een eerdere vaccinatie effectief is geweest en er zo zeker van te zijn dat je hond beschermd is tegen deze ziekte.

 • An de Wever

  Mijn kiekens zullen er niet van wakker liggen

 • Vladimir De Leeuw

  Het novovirus dat volgens de britten door een geïnfiltreerde russische vos is overgebracht.

 • rik lagrou

  dit wel met een reden waarom onze voorouders vossen en wolven weg wilden vos voor dit, wolf honds dolheid

 • Daniel Patteet

  Welk virus?