Erfgenamen Hergé verliezen rechtszaak: geen rechten op Kuifje-plaatjes

REUTERS
Niet de erfgenamen van Hergé, maar uitgeverij Casterman heeft recht op de royalty's van Kuifje-plaatjes. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald nadat de nabestaanden een rechtszaak aanspanden tegen een kleine Nederlandse fanclub, zo melden NRC Handelsblad en De Standaard.

Ironisch genoeg waren het de erfgenamen van Hergé zelf - via hun bedrijf Moulinsart - die de rechtszaak aangespannen hadden. De firma, geleid door Hergés intussen hertrouwde weduwe Fanny Rodwell en haar man, richtte zijn pijlen op het Hergé Genootschap, een Nederlandse fanclub met 680 leden die drie keer per jaar een fanblad uitgeeft.

In dat blad werden volgens Moulinsart illegaal prentjes van de stripheld afgedrukt. De erfgenamen claimen het auteursrecht op de tekeningen en vroegen sinds 2009, toen in het bedrijf nieuwe mensen aan het roer kwamen, forse bedragen voor het gebruik ervan. De meeste fanclubs tekenden het nieuwe contract, of stopten met de publicatie van de prentjes. Het Hergé Genootschap liet zich echter niet afschrikken.

Uitgeverij Casterman

De zaak tegen de club liep al sinds 2009. Moulinsart eiste een verbod op het gebruik van de afbeeldingen en een fikse schadevergoeding van 35.000 euro per tijdschrift. Vorig jaar werd het Hergé Genootschap door de rechter in het gelijk gesteld, maar ging Moulinsart in beroep.

De eis van Moulinsart was gebaseerd op het auteursrecht van de prentjes. Toen de advocaat van het Hergé Genootschap echter vroeg waarom niet Moulinsart, maar uitgeverij Casterman in boeken als rechthebbende genoemd wordt, wijzigde Moulinsart haar eis. Er werd niet langer gesproken van auteursrecht, maar enkel van merkrecht en contractbreuk. Via een Kuifje-kenner kon het Genootschap bovendien een kopie aanvoeren van een overeenkomst uit 1942, waarin Hergé de rechten op zijn albums overdraagt aan uitgeverij Casterman.

Het Gerechtshof in Den Haag besloot dat Moulinsart op grond van het auteursrecht geen eisen kon stellen aan het Hergé Genootschap - of om het even welke andere fanclub. Omdat de club geen commerciële activiteiten heeft, werd ook de eis op grond van het merkrecht afgewezen.

Clubs die wél betaald hebben voor het gebruik van Kuifje-afbeeldingen, kunnen hun geld nu terugvorderen.