Eremagistraat Heimans, wiens ouders in concentratiekamp zaten, dient klacht in tegen Schild & Vrienden

belga
Eremagistraat Henri Heimans heeft een klacht ingediend tegen de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden. Dat zegt hij vandaag in een interview met De Standaard. 

Heimans, van wie beide ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog jarenlang opgesloten zaten in Duitse concentratiekampen, zegt dat hij ontzet was over de beelden in de Pano-reportage van vorige week over de organisatie. Hij diende daarom klacht in bij het parket van Oost-Vlaanderen, op basis van de antiracismewet: het aanzetten van haat en geweld tegen personen of etnische groepen. 

"Het is een klacht tegen onbekenden, want ik weet niet wie die memes heeft gepost. Ik hoop dat het onderzoek dat kan achterhalen. Ondertussen vernam ik dat er een onderzoeksrechter is aangesteld, en ik zal me waarschijnlijk burgerlijke partij stellen", zegt Heimans.

"Wat me zo choqueerde, waren die spotprenten over de verbrandingsovens in een concentratiekamp. Mijn beide ouders hebben dat meegemaakt: in de kampen leefden ze jarenlang onder die dreiging, letterlijk permanent in de schaduw en de geur van die verbrandingsovens. Mijn moeder is het trauma dat ze in het concentratiekamp opliep nooit te boven gekomen. Daarmee de spot drijven, raakt mij persoonlijk", zegt Heimans.

Heimans verwerpt ook de "banalisering" van S&V na de Pano-reportage.
54 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fons Casteels

  Toen eremagistraat Henri Heimans nog niet op pensioen was, was hij voorzitter van het Hof van Beroep van Gent. Gaat er een belletje rinkelen? Dat was de rechtbank die het Vlaams Blok veroordeelde wegens racisme. Puur toeval natuurlijk.

 • DIRK VAN DESSEL

  Iemand zoals deze gepensioneerde in kwestie zou toch beter dan wie ook, wegens zijn antecedenten in familiale context, kunnen beseffen wat stigmatisatie en "Inquisitie'" tegenover een groep mensen teweeg kan brengen aan doffe ellende. Vandaar dat iik, zijn reactie zo onlogisch vind.

 • Jan Van Rompaey

  Goed maar dat die man met pensioen is.

 • Chris Devlaeminck

  Het verhaal van S&V opblazen buiten proporties. En er dan de N-VA aan linken. Tot daar de vuile verkiezingsstrijd tegen de N-VA. De media doet er gretig aan mee. Een deel van de bevolking loopt er als een domme meute achteraan. Het is een beetje bangelijk om te zien hoeveel invloed de andere partijen hebben in die media. Nochtans gaf in de zevende dag Bart Somers toe dat er ook in andere partijen leden van S&V aanwezig zijn of waren.

 • Jan De Smet

  Ik vermoed dat deze klucht zal verder duren tot 14 oktober. Met overduidelijke reden.