Erdogan waarschuwt al wie PKK "als vrienden beschouwt"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag meer dan een uur samengezeten met premier Charles Michel op Hertoginnedal. Hij onderstreepte opnieuw het grote aantal vluchtelingen dat Turkije opvangt en waarschuwde voor de verboden Koerdische beweging PKK, maar drukte ook zijn hoop uit dat België Turkije zal blijven steunen op de weg naar EU-lidmaatschap.

Erdogan stak van wal met het obligate woordje van dank voor de Belgische gastvrijheid, eraan herinnerend dat het om het eerste Turkse staatsbezoek gaat in de geschiedenis van België. Premier Michel van zijn kant onderstreepte de oude banden tussen beide landen en de grote Turkse gemeenschap in België.

Toch kwamen de Belgisch-Turkse relaties slechts kort aan bod tijdens de verklaring van Erdogan voor de opgedaagde pers. Hij hoopt wel dat de wederzijdse handel de komende jaren zal groeien en wil ook de bilaterale banden verder aanhalen.

En ook het Turkse EU-lidmaatschap kwam aan bod. "België heeft ons steeds gesteund bij de opening van nieuwe hoofdstukken (in de onderhandelingen, nvdr) en ik hoop dat het dat zal blijven doen", zei Erdogan geflankeerd door Michel. Onder meer op vlak van energie ziet hij "geen enkele reden" waarom de gesprekken niet zouden kunnen worden opgestart.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en premier Charles Michel.
REUTERS De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en premier Charles Michel.

"Strijd tegen alle terroristen"

Voor het overige lag Erdogans focus internationaal. Hij herhaalde de forse Turkse inspanningen voor de opvang van meer dan 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak en de beperkte steun die zijn land daar volgens hem voor krijgt vanuit de EU en de rest van de wereld. "Pas na het verdrinken van de kleuter Aylan is de wereld zich wat gaan interesseren", klonk het.

Tot slot herhaalde de Turkse president zijn visie op de Koerdische PKK, waar hij in eigen land fors strijd tegen levert. "Er is IS, maar er is ook PKK en DHKP-C. Er moet een strijd zijn tegen alle terroristen", aldus Erdogan. "Je kan niet zeggen dat sommige terroristen goed zijn en anderen slecht. Dat ze tegen IS strijden, betekent nog niet dat ze goed zijn", onderstreepte Erdogan, er nog aan toevoegend dat de Koerdische Turken wel "ook mijn burgers" zijn.

'Je kan niet zeggen dat sommige terroristen goed zijn en anderen slecht. Dat ze tegen IS strijden, betekent nog niet dat ze goed zijn'

President Recep Tayyip Erdogan