Erdogan-aanhanger die Gülen-woordvoerder neerstak aangehouden, maar ontkent politiek motief

Ibrahim Anaz, een van de woordvoerders van Fedactio en de Gülen-beweging in Vlaanderen.
Fedactio Ibrahim Anaz, een van de woordvoerders van Fedactio en de Gülen-beweging in Vlaanderen.
In het Antwerpse district Merksem is gisteravond Ibrahim Anaz, een woordvoerder van de Gülen-beweging in België en een van de topmannen van de Belgisch-Turkse koepelorganisatie Fedactio, gewond geraakt bij een steekpartij. De verdachte is aangehouden. Hij ontkent dat hij Anaz aanviel met een politiek motief.

De man die Anaz verschillende messteken verkocht, zou aangetrouwde familie zijn en een aanhanger van de Turkse president Erdogan. Hij is vandaag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met tijdelijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg en met voorbedachtheid. 

"Uit de hand gelopen discussie"
Volgens Van Steenbrugge verklaarde Anaz na het incident dat hij tijdens een politieke discussie plots werd aangevallen door een man die niet rechtstreeks bij het gesprek betrokken was. "Of het gesprek de aanleiding was, dan wel of er mogelijk sprake was van voorbedachten rade, zal moeten blijken uit het onderzoek", stelt Van Steenbrugge. "In ieder geval is Ibrahim Anaz een van dé gezichten van de Gülen-beweging in België. Hij stelt ook dat als hij niet was weggevlucht van zijn aanvaller, hij nu niet meer in leven zou zijn."

Anaz moest gisterenavond nog geopereerd worden, maar zou niet in levensgevaar verkeren.

De Antwerpse lokale politie bevestigt de feiten, maar stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het gaat om een gerichte, voorbereide aanval van een Erdogan-aanhanger op een figuur van de Gülen-beweging. Ze houdt het op een uit de hand gelopen ruzie in familiaal verband. "Het slachtoffer is geraakt in de arm en de hand en moest verzorgd worden in het ziekenhuis", zegt woordvoerder Sven Lommaert.

Ibrahim Anaz, hier met Herman Van Rompuy (rechts). De foto is afkomstig van Anaz' twitteraccount.
Twitter: @ibrahimanaz Ibrahim Anaz, hier met Herman Van Rompuy (rechts). De foto is afkomstig van Anaz' twitteraccount.