Er volgt maandag geen Septemberverklaring volgens Bourgeois: “Niet realistisch om dat te verwachten”

Geert Bourgeois (N-VA)
Photo News Geert Bourgeois (N-VA)
Europarlementslid en voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gaat ervan uit dat er maandag geen Septemberverklaring komt van een nieuwe Vlaamse regering. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars van CD&V en Open Vld moeten onder meer nog knopen doorhakken over de begroting. Wellicht beginnen ze dit weekend aan de begrotingsgesprekken, waarbij ze moeten beslissen hoe het tekort van 500 tot 600 miljoen euro wordt dichtgereden. 

De deadline van 23 september, de opening van het parlementaire jaar, wordt wellicht niet meer gehaald. Jambon zou dan als kersvers Vlaams minister-president de Septemberverklaring geven, maar dat is volgens zijn voorganger Geert Bourgeois "een beetje 'kort dag'". "Ik denk niet dat het realistisch is om te verwachten dat er een Septemberverklaring komt op 23 september", zei hij vandaag in De Ochtend. 

Tien dagen

Volgens Bourgeois boeken de onderhandelaars wel vooruitgang, en zou het niet meer al te lang mogen duren. "Ik hoor dat er heel hard gewerkt wordt", klonk het. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voorspelde gisteren dat de onderhandelingen nog een tiental dagen in beslag zouden nemen. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vanakker

  @Carl Vangenechten Een minderheidsregering ? Hoe ga je dan een meerderheid halen voor je wetsvoorstellen ? Hopen dat er eentje je steeds maar weer komt depanneren ? NVA heeft echt niks maar ook niks gemeen met VB ze zullen nooit of te nimmer samengaan .

 • jammy cappon

  Marc baeyens wordt de nieuwe aruna dewever van de N-VA. Hij zal straks vaststellen dat hij alleen staat met steeds op dezelfde spijker te willen kloppen. Maar...wat baten kaars en bril als baeyens niet luisteren wil?

 • jan strynckx

  Een van de beste minister-presidenten

 • Bruno Geuth

  Wat heeft een ex-NVAerke daar nu in te zeggen? Boerenpartijke ligt er federaal gelukkig al een tijdje uit...

 • Gerd Van nieuwenhove

  Boer gois de meest schijnheilige politieker in Vlaanderland .... RIP ? Waaraan hebben we dit verdient ?