Er komt een tweede nationale vrouwenstaking en die zal dit keer wat langer duren

De eerste nationale vrouwenstaking in België ging door op 8 maart 2019 (archiefbeeld ter illustratie).
Photo News De eerste nationale vrouwenstaking in België ging door op 8 maart 2019 (archiefbeeld ter illustratie).
Het Collecti.e.f 8 maars gaat na de eerste nationale vrouwenstaking in België op 8 maart 2019 een tweede nationale vrouwenstaking organiseren. De feministische staking zal 48 uur duren en gaat door op zondag 8 en maandag 9 maart 2020.

De eerste nationale vrouwenstaking op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, bracht enkele duizenden mensen op de been in Brussel. Het was "een eerste stap in de opbouw van een sterke feministische beweging in België gericht op een werkelijk gelijkwaardige samenleving", stelt het Collecti.e.f 8 Maars. Net als vorig jaar worden vrouwen deze editie opgeroepen om te staken op vier vlakken: het staken van betaalde arbeid, het staken van de huishoudelijke arbeid, het staken van studies en het staken van consumptie.

Doordat 8 maart dit jaar op een zondag valt, zal de staking 48 uur duren en ook op maandag 9 maart doorgaan. Zo kunnen alle vrouwen hun eisen naar buiten brengen binnen hun werkplek of opleidingsfaciliteit. Al benadrukt het feministische collectief dat een staking op zondag ook zinvol is, want in sectoren als de horeca, cultuur of gezondheidszorg wordt er dan gewoon door gewerkt. Het collectief doet ook een oproep naar de vakbonden om hun stakingsoproep te steunen.

De algemene vergaderingen van het Collecti.e.f 8 maars werken nu in verschillende steden aan de voorbereidingen van de twee nationale vrouwenstaking. Op 15 december vindt hun volgende Nationale Vergadering plaats. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  En wat denken ze daarmee te bereiken ? Het feminisme heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de pensioenleeftijd van mannen en vrouwen gelijkgesteld werd. Vroeger hadden de vrouwen op 60 jaar een volledig pensioen en de mannen op 65. Nu 'mogen' de vrouwen tot 65 werken voor een volledig pensioen en binnen een paar jaar tot 67. Waar zit de winst ? Maar OK, laat ze maar doen, waarom ook niet ?

 • Huub Lemmens

  Als mannen stoppen, zullen de vrouwen moeten werken

 • Benny Deridder

  Dan kunnen de mannen rustig op café gaan.

 • Erik De Smet

  Wat hebben vakbonden nu te maken met deze feministen? Ze willen gewoon het land lam leggen om in de spotlight te komen. Dit lost niks op. Hopelijk volgen de gepaste arrestaties en strafvorderingen voor de aanstokers als dit doorgaat.

 • Huub Lemmens

  Naïef. Probleem zit bij tegenstelling rijk arm.