Er komt een centraal loket voor slachtoffers van terrorisme en grote rampen

Koen Geens heeft een protocol ondertekend voor de oprichting van een centraal loket voor slachtoffers van terrorisme en grote rampen. De minister van Justitie deed dat samen met de bevoegde collega’s van de gemeenschappen, het College van procureurs-generaal en het federaal parket. Het loket kan worden geactiveerd na een aanslag of grote ramp. Voor de slachtoffers van 22 maart 2016 en andere erkende aanslagen kan een referentiepersoon aangeduid worden. 

In geval van terroristische aanslagen of grote rampen is het belangrijk dat slachtoffers zich na de eerste crisisfase tot een centraal aanspreekpunt kunnen richten. Van daaruit kunnen zij verder doorgestuurd worden naar onder meer slachtofferonthaal, slachtofferhulp, de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en de FOD Sociale zekerheid.

Referentiepersoon
Bij een terroristische aanslag of grote ramp kan het federaal parket in overleg met de gemeenschappen voortaan dus een centraal loket activeren, waardoor het aanbod van de verschillende diensten op elkaar kan worden afgestemd. Bedoeling is om een nauwere samenwerking te creëren tussen medewerkers van het federale parket en van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap. Zo kunnen slachtoffers beter begeleid worden bij de stappen die ze moeten ondernemen. 

Het loket is via internet, mail en telefoon bereikbaar. Daarnaast kunnen slachtoffers van een erkende terroristische aanslag, zoals de aanslagen op 22 maart 2016, terecht bij een referentiepersoon.

“Betere zorg”
"Door de oprichting van een centraal loket zullen slachtoffers van aanslagen en grote rampen sneller hun weg vinden naar de juiste hulp en informatie. Zo kunnen we slachtoffers beter ondersteunen", stelt Geens. 

Jo Vandeurzen benadrukt dat Vlaanderen hiermee verder werkt "aan een goede zorg voor slachtoffers”. “Slachtofferhulp, parket en justitiehuizen worden beter op elkaar afgestemd. Zo kunnen slachtoffers beter onthaald worden en sneller geholpen worden om meer levenskwaliteit te verkrijgen, ook na een dramatische gebeurtenis." 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi De Reys

  Hij gaat eens iets doen: nog proberen vlug zijn vel te redden voor de verkiezingen !

 • guido vermeyen

  Wat komt er nog allemaal, wat Geens de laatste jaren uit zijn mouw schud is fenomenaal, weliswaar half uitgewerkt, maar dan kan hij stoefen wat ie allemaal gedaan en verwezenlijkt heeft, het een heft het andere op en die noemt zichzelf: academicus ...de eigen loftrompet opsteken is een kenmerk van deze man...intriest is dat

 • Dirk Thyssen

  Zou deze mooiprater niet eerst eens zorgen voor de slachtoffers van de aanslagen voordat hij deze prietpraat uit zijn botten slaat ? Deze mensen zijn allen in de kou blijven staan .En dat is een echte schande .

 • james vroman

  en niet voor haatzaaierij ? is even gevaarlijk als terrorisme ...

 • PHILIPPE LEEMANS

  waarom geen loket voor burgers wiens klachten niet worden behandeld, die wachtrij zou pas de internationale pers halen; graag ook respect voor de burgers die jullie hoge vergoedingen (politici) en lonen (justitie & politie) mogelijk maken