Exclusief voor abonnees

Er is te weinig romantiek
in het rusthuis

Studie naar kwaliteit van leven in Vlaamse woonzorgcentra

Tim Dirven
Er is te weinig ruimte voor romantiek in het rusthuis. Dat blijkt uit een meting van de kwaliteit van leven in de Vlaamse woonzorgcentra. Op het vlak van veiligheid, privacy en respect scoren de rusthuizen wel goed.

Kun je hier makkelijk vrienden maken? Zijn hier mensen die samen met jou dingen willen doen? Is er een mogelijkheid tot genegenheid of romantiek? Een bevraging in de Vlaamse woonzorgcentra leert dat de bewoners hier het minst tevreden over zijn.

'Het is een algemeen maatschappelijk fenomeen. Ouderen en seksualiteit: daar voelen we ons toch snel ongemakkelijk bij'

Professor Anja Declercq (KU Leuven)

“Dat is geen verrassing”, zegt professor Anja Declercq (LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven). “Dat is ook een internationaal fenomeen. Dat komt onder meer door een tekort aan personeel. De tijd voor een ‘babbeltje’ is beperkt, en dan zie je dat bewoners aangeven dat ze geen persoonlijke band hebben met het zorgpersoneel. Dit komt niet door onwil bij het personeel, maar gewoon door een gebrek aan tijd."

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  Waarom zouden politici zich bezighouden met de noden van ouderen als ze nog maar eens de prijzen in rusthuizen verhogen, alhoewel er door besparingen personeel tekort is. Er moet dringend aan zorg en welzijn gewerkt worden zoals het hoort, er werd elke maand bijdragen voor Sociale Zekerheid van hun loon afgehouden, en toen werkte iedereen! Hoeveel interesten hebben die bijdragen opgeleverd?

 • wim rooyakkers

  Lig je lekker te sexen,komt de verpleegkundige binnen.o sorry ben vergeten op de deur te kloppen.

 • Simone en Raymond Vercauteren-Cornelis

  Amaai, dan had je mijn moeder daar bezig moeten horen...grote jaloezie tussen de vrouwelijke rusthuisbewoners, als er een man eens wat meer aandacht aan een of andere dame gaf...

 • ronny cockuyt

  Romantiek?zoals er nu dingen gebeuren of hoe slecht je al moet gesteld zijn persoonlijk,zullen er enkel nog bijna mensen binnenkomen die niet meer weten als ze in de home zitten of in een pretpark.

 • Geert Van de Moortele

  Woon- en zorgcentra zijn nu niet bepaald de plaatsen waar men vrijuit kan spreken.