Epidemioloog Van Damme waarschuwt voor tweede golf: “Moesten mensen zich aan de regels houden dan zouden we deze stijging niet zien”

Pierre Van Damme.
VTM NIEUWS Pierre Van Damme.
De voorbije week waren er dagelijks gemiddeld 95,3 nieuwe Covid-19-besmettingen. Het aantal besmettingen stijgt nu al een paar dagen op rij. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme zou dat te maken kunnen hebben met de houding van de mensen: “Moesten de mensen zich nu houden aan de maatregelen zoals die afgesproken zijn, dan zouden we dit niet mogen zien.” Van Damme maakt zich bovendien zorgen over de stijgende cijfers overal in Europa: “Het lijkt erop dat we aan een tweede golf begonnen zijn”, zegt hij in VTM Nieuws. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Van Damme is vooral benieuwd waar de nieuwe besmettingen vandaan komen. “Heeft dit te maken met de laatste golf van versoepelingen die op 1 juli gestart is? Met onze bubbel die vergroot is, met evenementen die meer volk toelaten en met het opstarten van zwembaden en wellnesscentra en dergelijke”, vertelt de professor.

Ook in de rest van Europa stijgt het aantal besmettingen dag na dag. “Op een toenemend aantal plaatsen in Europa nemen de besmettingen toe”, zegt Van Damme in VTM Nieuws. “Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn. Tot een paar weken geleden waren we vrij goed bezig, en was de epidemie vrij goed onder controle in gans Europa”, vervolgt de epidemioloog. Volgens Vandamme heeft dat alles te maken met het niet toepassen van de versoepelde maatregelen, of met het te snel versoepelen ervan. “We staan nu voor een uitdaging om dat terug onder controle te proberen krijgen”, klinkt het.

“Dagcijfer is belangrijk signaal”

“We moeten met z’n allen beseffen dat we de maatregelen heel strikt moeten opvolgen, of we hypothekeren binnenkort alles wat we gewonnen hebben”, vervolgt hij. Van Damme pleit er dan ook voor dat Sciensano opnieuw de dagcijfers zou publiceren, naast het zevendaags gemiddelde. “Toen we in de staart van onze eerste golf zaten, was dat gemiddelde prima. Dan zag je dat systematisch afnemen, nu zien we dat terug toenemen”, aldus Van Damme. Volgens de epidemioloog is het dagcijfer een belangrijk signaal voor de burger, dat een beter zicht geeft op de huidige situatie. “We zitten nu al een paar dagen boven de 100 besmettingen, dit is meteen een signaal: ‘het is niet weg’”.

Het belangrijkste advies van Van Damme aan de politici en experts die morgen samenzitten tijdens een nieuwe Nationale Veiligheidsraad: “Laat alle maatregelen zoals ze zijn. Zorg dat de maatregelen die er nu zijn uitgevaardigd, beter worden opgevolgd.”

Lees ook: Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier” (+)