Ga naar de mobiele website
^ Top

Enthousiaste 'Sing for the Climate'-editie in Gent

belga
Een bijna voor de helft gevuld Sint-Pietersplein in Gent heeft vanmiddag enthousiast meegezongen voor het project van Nic Balthazar: 'Sing for the Climate'. De regisseur en Gentenaar kreeg op het podium versterking van een heel koor en ook van bekende gezichten als Stef Kamil Carlens, Lady Linn, Luc de Vos, Lieven Scheire en Katja Retsin. Ook op de Leuvense Oude Markt kwamen 2.000 mensen bij elkaar om het klimaatlied 'Do it Now' te zingen.

Voor het podium hadden zich een paar honderd mensen verzameld, goed voor een half volgelopen Sint-Pietersplein. Het publiek, dat genoot van de herfstzon, werd opgewarmd door Luc De Vos. Het lied zelf, op de tonen van Ciao Bella, werd eerst gerepeteerd en uiteindelijk enthousiast meegezongen voor de definitieve filmopnamen. Aan het eind was er nog een bedankingsoptreden van Lady Linn.

Ingrijpen geblazen
Nic Balthazar, drijvende kracht achter het initiatief, toonde zich tevreden. "Het is dringend tijd dat we van de toekomende tijd af geraken. Het moment waarop we niet meer terug kunnen, komt immers steeds dichterbij. Als we vandaag niks doen, kan het morgen te laat zijn." Iets wat Katja Retsin maar al te graag beaamde. "De toekomst zit in mijn buik", knipoogde de zwangere presentatrice.

Dit weekend worden in ongeveer 200 gemeenten gelijkaardige initiatieven georganiseerd. De website www.singfortheclimate.com overschreed vandaag net de kaap van de 20.000 geregistreerde enthousiastelingen die beloofden mee te komen zingen.

afp
AFP

2.000 stemmen in Leuven
Ook op de Oude Markt in Leuven kwamen vandaag mensen samen om 'Do it Now' te zingen, het 'Sing for the Climate'-lied waarmee aan politici overal ter wereld gevraagd wordt dringend maatregelen te nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Het muzikale gebeuren werd geleid door dirigent Roel Willems van het Vlaams Radio Koor. Ook de Leuvense stadssopraan Noémie Schellens zong op het podium mee.

Klimaatspecialist Peter Tom Jones (KU Leuven) beaamde dat het Noordpoolijs deze zomer dramatisch gesmolten is en dat wetenschappers van Cambridge voorspellen dat de Noordpool al over 4 jaar tijdens de zomer volledig ijsvrij zal zijn. "Wie dit 10 jaar geleden had durven zeggen, was gek verklaard. De klimaatopwarming loopt veel sneller dan wetenschappers verwacht hadden".

Lokale actie
Terwijl de politieke aanpak van het klimaatprobleem op wereldvlak totaal geen vooruitgang boekt, is er volgens Peter Tom Jones op lokaal vlak een hele beweging op gang gekomen.

"Nu al nemen 56 miljoenensteden, goed voor 10 procent van de wereldbevolking, verregaande maatregelen. In Vlaanderen hebben de provincie Limburg en de steden Gent en Leuven zich voorgenomen om over een aantal jaren klimaatneutraal te worden", aldus Jones die zelf nauw betrokken is bij de Leuvense plannen om dat tegen 2030 te worden. Hij riep iedereen op mee te doen. "Het draagt bij tot stabilisering van het klimaat, bespaart enorm op de energiekosten en creëert nieuwe jobs, en een andere mobiliteit is bovendien veel gezonder."

belga


Meld een bug