Enquête onthult: gebruik legale en illegale drugs stijgt

Thinkstock
Drie op vier deelnemers aan de vierde 'Global Drug Survey', het grootste drugsonderzoek ter wereld, hebben in de loop van het voorbije jaar minstens één illegale drug gebruikt. Dit is een stijging in vergelijking met de respondentengroep van vorig jaar, meldt de HoGent, dat de Belgische gegevens verzamelt. Ook het gebruik van legale drugs als alcohol ligt weer een stuk hoger.

Aan het onderzoek namen ongeveer 120.000 respondenten (waaronder 788 Belgen) uit meer dan 50 landen deel, voor drie vierden mannen en gemiddeld ongeveer 25 jaar oud. "In het laatste jaar hebben ruim 3 op 4 van hen minstens één illegale drug gebruikt, ruim de helft in de loop van de laatste maand", zegt dr. Tina Van Haver (HoGent). "Bijna 1 op 4 gebruikte in een jaar tijd enkel legale drugs. Het onderzoek heeft zo een groep respondenten bereikt met meer ervaring in illegaal drugsgebruik. Dat is ook te merken aan de hogere gebruikscijfers."

Alcoholprobleem
Alcohol (96 procent) blijft topscores halen. "37,7 procent van de mannelijke Belgische alcoholdrinkers vertoont hoog risico- of zelfs schadelijk gebruik in vergelijking met 25 procent wereldwijd. Meer dan 15 procent van de mannen scoort zelfs in de hoogste categorie, waarbij doorverwijzing naar een specialist aangeraden wordt, met een eventuele behandeling als gevolg, omdat vermoed wordt dat er een alcoholafhankelijkheid speelt." Bij vrouwen ligt dit aantal lager maar vertoont ook daar 22,2 procent van de Belgische drinkers hoog risicovol en schadelijk gebruik, in vergelijking met 20,5 procent wereldwijd."

Wat andere roesmiddelen betreft blijven de klassieke drugs populair, zegt Van Haver, verwijzende naar de gebruikerscijfers voor cannabis (bijna 70 procent), xtc (33 procent) en cocaïne (25 procent). Opvallend, bijna 20 procent van de bevraagde groep gebruikte Ketamine, waarmee je een scheiding tussen lichaam en geest kan ervaren en in combinatie met alcohol het bewustzijn verliezen.

Noodzakelijke hulp

Uit het onderzoek blijkt dat er heel wat gebruikers graag zouden minderen met drinken, maar slechts een beperkt aantal wil ook daadwerkelijk hulp. Het belang van laagdrempelige initiatieven is des te belangrijker, zegt Van Haver. "Laagdrempelige initiatieven, zoals alcoholhulp.be of via de DrugLijn, om mensen ondersteuning te bieden bij het minderen met drinken of zelfs volledig te stoppen, zijn dus zeer noodzakelijk in België. Ook een efficiënte doorverwijzing kan een grote hulp betekenen bij de mensen die hun gedrag willen wijzigen. Er bestaat alvast een interessante app in het Engels die mensen op weg kan helpen www.drinksmeter.com."

Uit het onderzoek blijkt dat slechts één op de tien van de recente xtc-gebruikers zijn pillen liet testen. In België kan dat enkel in Brussel, waardoor België laagst scoort in piltesten.

Tips voor veiliger gebruik: www.safensound.be en www.druglijn.be
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • ikbenwie ikben

    Beste jL ik ben het volledig met je eens. Ik kan zelf ook geen alcohol verdragen. Ik vind de smaak ervan gewoon degoutant. Welk legaal alternatief dat blijft de vraag. Voor mezelf heb ik al lang uitgemaakt wat dat is, al dan niet legaal. Maar voorlopig denk ik dat het enige legale alternatief, verdovende medicatie is. Niet dat dat beter is.

  • j l

    Info is vandaag de dag alom tegenwoordig. Dit mond ook uit in mensen die beseffen dat het huidige drugsbeleid hypocriet is. Een deel van die mensen beslist om niet meer binnen deze idiote regels te blijven en kiest zijn eigen favoriete drugs. Ik kan zeggen dat ikzelf geen alchohol kan verdragen welke legale drug wordt mij dan voorgesteld? Inderdaad geen dit discriminerend beleid moet dringend stoppen.