Enorme ravage na explosie woning: woordvoerster Defensie komt om, man en dochter gewond

Bart Leye
De brandexpert van het parket van Halle-Vilvoorde die de oorzaak van de ontploffing onderzoekt die gisteravond een woning in Zemst deed instorten, is ook vandaag in de loop van de dag nog niet veel wijzer geworden. De man is op zoek naar de gasfles die ontploft zou zijn. "Maandag keert hij met de gemeentediensten terug om voort puin te ruimen", aldus parketwoordvoerster Carol Vercarre.

Bij de instorting verloor de moeder van het gezin, voormalig woordvoerster van Defensie Ingrid Baeck, het leven. De vader, die in kritieke toestand overgebracht werd naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, is volgens de Zemstse burgemeester Bart Coopman inmiddels buiten levensgevaar. Het enige nog inwonende kind - een dochter van 16 - liep lichtere verwondingen op. "De expert heeft nog steeds geen aanwijzingen van kwaad opzet. Alles wijst nog steeds op een ongeval", aldus Vercarre.

De explosie in de woning in de Ferdinand Vercnockestraat vond kort na 21 uur plaats en vernielde de hele woning. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en konden kort na 22 uur een eerste slachtoffer van onder het puin halen. Het ging om de vader van het gezin.

De ravage werd vermoedelijk veroorzaakt door een gasexplosie in de woning, zei burgemeester Bart Coopman aan de VRT. Intussen zijn de buurtbewoners, die na de explosie geëvacueerd waren, wel al naar hun huizen mogen terugkeren.

Vader en dochter
"Het eerste slachtoffer dat aangetroffen is, is de vader", zegt Coopman. "Die is met zware brandwonden en in kritieke toestand naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek gebracht." Ongeveer een half uur later kwam het bericht dat een tweede slachtoffer, de dochter van het gezin, ook van onder de brokstukken bevrijd was en naar het ziekenhuis in Jette werd gebracht. "Zij is ook gewond, maar minder ernstig", aldus Coopman. Ook de vader zou dus intussen buiten levensgevaar zijn. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde.

Google Maps
Jan Aelberts
Jan Aelberts

Moeder
Naar de moeder moest langer gezocht worden. Bij de reddingsactie werden kranen ingezet. Uren later werd het dodelijke slachtoffer uiteindelijk aangetroffen. Het gaat om Ingrid Baeck, zij was jarenlang de woordvoerster van Defensie. De echtgenoot van Baeck is kolonel bij het leger en ex-baas van het Speciaal Interventie Eskadron. Ingrid Baeck laat haar echtgenoot en drie kinderen na. De twee andere kinderen van het gezin woonden niet meer thuis en waren niet aanwezig in de woning.

Over de oorzaak van de ontploffing is er nog geen duidelijkheid. "Bij aankomst hebben de hulpdiensten het sissen van gas gehoord. Vermoedelijk is dus een gasontploffing de oorzaak, maar dit is op dit ogenblik niet met zekerheid te zeggen omdat voor hetzelfde geld de gasleidingen geraakt werden door de ontploffing", zegt Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Volgens burgemeester Coopman dient de oorzaak mogelijk gezocht te worden bij gasflessen die opgeslagen waren in de kruipkelder van de woning. De reden waarom deze lek geraakt zouden zijn is nog onduidelijk.

© Bart Leye
© Bart Leye
Ingrid Baeck - het dodelijke slachtoffer van de explosie
CD&V Zemst Ingrid Baeck - het dodelijke slachtoffer van de explosie
Bart Leye
Bart Leye

Minister van Defensie Steven Vandeput, de chef van het leger generaal Gerard Van Caelenberge en de oud-ministers van Defensie André Flahaut en Pieter De Crem hebben vandaag hun medeleven betuigd aan de familie van voormalig woordvoerster van Defensie Ingrid Baeck. "Onze gedachten gaan uit naar de familie van mevrouw Baeck. We wensen hen veel sterkte in dit tragisch verlies en moed met hun herstel van dit verschrikkelijk ongeval", klinkt het in een persbericht aan Belga.

"Mevrouw Baeck was jarenlang, in goede én slechte tijden, een vertrouwd en betrouwbaar gezicht van het departement Defensie. Daar zijn en zullen we haar altijd erg dankbaar en erkentelijk voor zijn", luidt het nog. Baeck was "een van de meest professionele mensen die ik heb gekend op Defensie", zei Flahaut. Ook De Crem was vol lof: "Zij deed steeds uitstekend werk" en "wist als woordvoerster steeds het 'harde' product (missies in het buitenland, nvdr) voor het grote publiek te vertalen".

Bart Leye