Enkele honderden actievoerders eisen in Gent eerlijke fiscaliteit

thinkstock
In Gent hebben vanavond aan het Woodrow Wilsonplein enkele honderden actievoerders het regenweer getrotseerd in een betoging voor eerlijke fiscaliteit. "We mislopen 80 miljard door de belastingsontwijking van het grote kapitaal, waarbij de kaaimantaks met geschatte opbrengsten van 140 miljoen een lachertje is", zegt Katrien Neyt, provinciaal secretaris van ABVV Oost-Vlaanderen.


De actievoerders willen concrete maatregelen van de regering Michel. "We vragen serieuze inspanningen. Alles wat winst is, moet belast worden en iedereen moet daar in evenredigheid aan bijdragen. Mensen die veel geld hebben, dragen nu niet bij en intussen wordt de welvaartsstaat afgebouwd. We mislopen 80 miljard door de belastingsontwijking van het grote kapitaal, waarbij de kaaimantaks met geschatte opbrengsten van 140 miljoen een lachertje is. Vanavond was de start van een actieparcours dat deze maand ingezet wordt, met op 19 december de nationale betoging in Brussel tegen het geknoei met de pensioenen", zegt Neyt.

"Werknemers betalen in België zeer hoge belastingen, direct en indirect. Multinationals, vermogenden, verhuurders en beleggers betalen in verhouding een pak minder tot zelf niks", stellen de actievoerders. "De Offshoreleaks, de Luxleaks, de Swissleaks, de Panama papers. Heel recent kwamen daar nog de Paradise Papers bij. De fiscale schandalen tonen ons keer op keer dat welgestelde particulieren en ondernemingen hun geld blijven verbergen dankzij geheime rekeningen in belastingparadijzen en via belastingen zo niet bijdragen aan de gemeenschap." 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Phil Haeghen

  Betogers die zelf geen of weinig belastingen betalen......

 • vanaeken jokke

  Gent de hoofdstad waar graaiers zich thuis voelen.

 • Jacques Mertens

  Wat willen die dwazen? Dat verhuren zwaarder belast wordt, zodat huren onbetaalbaar is? En weten ze niet dat vermogenden door de huidige regering veel zwaarder gecontroleerd worden op zwart geld dan ooit tevoren?

 • pascal devillé

  Waarom hebben jullie geen acties ondernomen toen jullie mee regeerden beste linksen.

 • Pieter Van Ceunebroeck

  En... zwart geld! Simpel op te lossen door ALLES met bankkaart te laten betalen! Het leven zal wel iets duurder zijn, we zullen wel mss minder belastingen moeten betalen.