Enkel N-VA-regeringscommissaris blijft bij klacht tegen Van Ranst: “Dit lijkt meer en meer op politieke heksenjacht”

Marc Van Ranst en Rudi De Kerpel.
ID / Fred Debrock, Vertommen Marc Van Ranst en Rudi De Kerpel.
Het zit er bovenarms op tussen bedrijfsleider en N-VA-regeringscommissaris Rudi De Kerpel en professor Marc Van Ranst. De Kerpel verwijt de viroloog dat hij “ongenuanceerde en roekeloze uitspraken” deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid. Hij onderneemt juridische stappen. Samen met vijf andere bedrijfsleiders startte De Kerpel ook een petitie. “Dit lijkt meer en meer op een politieke heksenjacht”, reageert Van Ranst.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aanvankelijk werd bericht dat de zes ondernemers de viroloog zouden dagvaarden, maar nu blijkt dat enkel Rudi De Kerpel naar de rechtbank stapt. “Hij (Marc Van Ranst, nvdr.) heeft het draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen verkwanseld door onder andere zijn politieke standpunten op Twitter op een vaak vijandige manier te brengen”, zegt De Kerpel in een interview met deze krant.

Van Ranst bevestigt op Twitter dat de dagvaarding enkel van De Kerpel komt. “De andere vijf haakten af voor de dagvaarding, maar blijven wel mee supporteren voor De Kerpel.” De professor voegt nog toe: “Dit lijkt meer en meer op een politieke heksenjacht”.

“Influencer”

De Kerpel heeft een bedrijf dat herbruikbare bekers maakt. Normaal levert hij in de zomer aan festivals en jeugdbewegingen, maar door de gezondheidscrisis krijgt zijn business dit jaar zware klappen. De onderneming leed al bijna een miljoen euro verlies.

“Ik dagvaard hem vanuit het bedrijf omdat ik van mening ben dat professor Van Ranst niet alleen nationaal viroloog is, maar ook door zijn status door de maanden heen influencer is geworden”, zegt De Kerpel in VTM Nieuws. “Vanuit die rol stel ik vast dat hij herhaalde keren uitspraken doet die een enorme economische, maatschappelijke impact hebben, zonder dat die politiek gedragen zijn.” 
De ondernemer eist een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Antwerpen

Samen met vijf andere bedrijfsleiders is de man ook een petitie gestart om de invloed van Van Ranst te verkleinen. Vooral een tweet die de viroloog eind juni de wereld instuurde, ligt zwaar op hun maag. In dat bericht - naar aanleiding van de toenmalige Covid-19-uitbraak in Antwerpen - riep Van Ranst op om de Scheldestad voorlopig niet te bezoeken. De ondernemers menen dat die oproep heeft geleid tot  “desastreuze gevolgen voor de lokale economie”.

Zelf is Van Ranst niet onder de indruk van de demarche. Volgens de professor heeft de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx (CD&V), net hetzelfde gezegd. De viroloog is ervan overtuigd dat de aanval tegen hem politiek geïnspireerd is. “Meneer De Kerpel is door de Vlaamse regering via N-VA aangesteld als regeringscommissaris in de raad van bestuur van de VRT. Wanneer dan de minister-president van diezelfde Vlaamse regering in de problemen komt, dan lijkt dit wel een afleidingsmanoeuvre.”

Van Ranst doelt op de zaak-Chovanec, waarin Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zwaar onder vuur is komen te liggen.

“Echt flauwekul”

Volgens De Kerpel is die beschuldiging van de pot gerukt. De bedrijfsleider zegt dat het gaat om “een samenloop van omstandigheden”. “Meneer Jambon kan zich best zelf verdedigen”, zegt de ondernemer in VTM Nieuws. De insinuaties van Van Ranst doet De Kerpel af als “echt flauwekul”. Van Ranst is alvast niet van plan om voortaan op de vlakte te blijven. Hij denkt ook niet dat het tot een proces zal komen.

Lees ook:

Van Ranst gedagvaard voor “roekeloze uitspraken”, maar die is niet onder de indruk: “Als ze het virus aanklagen maken ze meer kans” (+)

Gezondheidseconoom Lieven Annemans pleit voor omgekeerde lockdown, samen met ruim honderd andere medische professionals: “Nu is het genoeg” (+)
76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernard Aelvoet

  Als je geen regering kunt vormen moet je je wel met pietluttigheden bezig houden.

 • Gilbert De Vos

  Maar MVR en zijn gevolg zullen niet wakker liggen van de vele faillissementen. In het vervolg toch eerst even nadenken in plaats van domme uitspraken te doen zoals “kom niet naar Antwerpen”. Net zoals “niet naar de zee gaan “ en nadien klagen de horeca en de handelaars en smeken ze om toch maar te komen. Lees liever eens allemaal de open brief van Lieven Annemans. En besef het mensen, we moeten leren leven met dit virus dat nooit nog uit ons leven zal verdwijnen.

 • Michel Oyen

  Marc Van Ranst gebruikt al maandenlang met kennis van zaken zijn gezond verstand om grondig uit te leggen hoe de gezondstoestand evolueert, met het opstekend vingertje om ons aan de uitspraken van de Veiligheidsraad te houden. Proficiat daarvoor. En we reken verder op jullie raadgevingen. Er bestaan helaas veel mensen die ziende blind zijn. Maar niet als ze geld ruiken.

 • Bernadette Simaejs

  En gelijk geeft hij en hou het zeker zou. Niet af geven van ramst is iedereen beu van de bevolking alles moet hier kapot en mondmasker maken meer schade aan de bevolking

 • koen leenknecht

  Van Ranst , Vlieghe , Van Damme en Molenbergs hebben door hun domme fanatieke uitspraken en handelingen onherstelbare schade aangericht in het land . Duizenden mensen die hun job kwijt zijn of zullen verliezen , honderden vermijdbare faillissementen , miljarden extra schulden en onnoemelijke schade aan de toekomst en gezondheid voor onze kinderen . In China zaten deze chaoten al lang in de gevangenis én terecht !