Enkel Dehaene I zorgde voor meer stakingen dan Michel I

Jean-Luc Dehaene (1940-2014) lanceerde met zijn roomsrode kabinet Dehaene I (1992-1995) eind 1993 het crisisplan waarbij onder meer de gezondheidsindex werd ingevoerd. Het zorgde in de maanden daarna voor verschillende grote vakbondsacties.
Belga Jean-Luc Dehaene (1940-2014) lanceerde met zijn roomsrode kabinet Dehaene I (1992-1995) eind 1993 het crisisplan waarbij onder meer de gezondheidsindex werd ingevoerd. Het zorgde in de maanden daarna voor verschillende grote vakbondsacties.
Het is van begin de jaren negentig geleden dat een regeringsbeleid meer sociaal protest heeft opgeleverd dan Michel I. Dat blijkt uit cijfers van het Europese vakbondsinstituut ETUI. Ook 2018 zal in de tabellen staan als een druk stakingsjaar.

De eerste helft van 2018 leverde 173.960 stakingsdagen op. Daarbij wordt iedere werknemer die staakt, geteld als een stakingsdag. Dat is behoorlijk veel, aldus Kurt Vandaele, onderzoeker bij het European Trade Union Institute. Er werd onder meer gestaakt tegen het pensioenbeleid van de regering, maar ook bijvoorbeeld tegen de stijgende werkdruk. Bij supermarktketen Lidl werd in april dagenlang gestaakt tegen de werkdruk.

Cijfers over de tweede jaarhelft zijn er nog niet, maar ook in laatste zes maanden van 2018 was er veel sociaal protest tegen het beleid van de ploeg van premier Charles Michel. In december werd in bedrijven in heel het land het werk neergelegd, tegen het mislukken van het overleg over de zware beroepen en tegen het gebrek aan koopkracht. Dat maakt dat 2018 een "bovengemiddeld" druk stakingsjaar was, aldus Vandaele. 

Dat zorgt ervoor dat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw enkel onder Dehaene I (1992-1995) meer werd gestaakt dan onder deze regering. Het beleid van Michel I lokte meer sociaal protest uit dan de regeringen onder Dehaene II, Verhofstadt I, II en III, Leterme I en II, Van Rompuy I of de regering Di Rupo.

Concreet is Michel I (tot en met het eerste semester 2018) goed voor gemiddeld 10,8 stakingsdagen per 1.000 werknemers per maand. Met als drukste stakingsjaar 2014, dat een algemene staking kende. Dehaene I was goed voor gemiddeld 13,4 stakingsdagen per 1.000 werknemers per maand.

De drie grote bonden trokken in mei 2018 door Brussel uit protest tegen de pensioenplannen van de regering Michel I.
Tim Dirven De drie grote bonden trokken in mei 2018 door Brussel uit protest tegen de pensioenplannen van de regering Michel I.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Vanlerberghe

  Die had dan ook nog dieper in ons zakken gezeten dan Michel I, allemaal met het excuus dat we anders niet in de eurozone zouden geraken, zo gaat dat al jaren en jaren door, er is altijd een reden om aan het geld van de gewone mensen te zitten maar nog nooit is er één regering geweest die werk maakte van een eerlijke fiscaliteit, de sossen, de zogenaamde vertegenwoordigers van "de werkmensch" incluis.

 • Jan Verstrepen

  Michel I de slechtste regering ooit, De Heane boekte resultaat Michel I stort ons in de afgrond, uiteraard niet zijn rijke vriendjes

 • Yvan Lissens

  Dirk Wouters: De werkman in Nederland is daar ook de dupe van.

 • mertens jean

  Men wil altijd maar meer vakantie, meer vrije tijd, een maximum loon bij zo weinig mogelijk werkuren, dan is er te veel werkdruk. Niet moeilijk als men ziet wat de mensen allemaal WILLEN of beter gezegd via de vakbonden EISEN. Werkgevers vragen iets als tegenprestatie voor hetgeen ze betalen, hetgeen niet meer dan normaal is.

 • Danny Gijs

  We hebben toen massaal de broeksriem aangetrokken om de Maastrichtnorm te halen. We hebben er als gewone burger niets aan gehad dan enkel het wijsvingertje van Europa. Nu betalen we nog elke dag om zijn beslissingen van toen en de zittende partijen doen er enkel mee verder. De politiekers zouden beter de mensen eens grondig screenen en ze vervolgens verantwoordelijk stellen voor hun eigen persoonlijke keuzes. Langer pamperen zal leiden tot onze ondergang.