Enige gevangenisafdeling verhoogde veiligheid in ons land gaat dicht

De gevangenis van Brugge.
epa De gevangenis van Brugge.
De afdeling verhoogde veiligheid in de gevangenis van Brugge, de enige dergelijke afdeling in ons land, wordt in de loop van de komende weken gesloten. Dat bevestigen het Gevangeniswezen en de christelijke vakbond vanavond. De drie gedetineerden die er nog verblijven, zullen worden ondergebracht in andere gevangenissen. 

In de afdeling individuele bijzondere veiligheidsregimes (AIBV) zitten gedetineerden voor wie de veiligheidsmaatregelen in de reguliere gevangenissen niet meer voldoende waren, legt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, uit. Het gaat dan om gedetineerden die bijvoorbeeld fysiek agressief zijn of vluchtgevaarlijk.

De sluiting komt er omdat “het concept, zoals oorspronkelijk uitgedacht, steeds moeilijker in overeenstemming is te brengen met de evoluties op gebied van gedetineerdenpopulatie en het wettelijk kader waarbinnen de opdrachten dienen uitgevoerd te worden”, klinkt het. “We stellen ons de vraag of het nodig is om gedetineerden op die manier zo af te zonderen in een apart regime”, duidt Van De Vijver.

De drie gedetineerden die nog in de afdeling zitten, zullen de komende weken worden overgebracht naar andere gevangenissen. “Het is altijd de bedoeling geweest dat ze op termijn terug naar een reguliere afdeling zouden gaan”, zegt Van De Vijver daarover. Ze voegt toe dat er ook daar verscherpte veiligheidsregimes mogelijk zijn voor de betrokken gedetineerden. “We voorzien in een maximale ondersteuning van die gevangenissen waar gedetineerden vertoeven die gedragsproblemen stellen.”

Detachering personeelsleden 

De beslissing werd vandaag meegedeeld aan de vakbonden, bevestigt Filip Dudal van ACV. Hij laat weten dat de cipiers elders in de gevangenissen aan de slag zullen gaan. Dat beaamt Van De Vijver. “De zowat 35 personeelsleden zullen terugkeren naar de gevangenis van waaruit ze gedetacheerd waren.” Voor de meesten zou dat de gevangenis van Brugge zelf zijn.

Ook in de gevangenis van Lantin, in de provincie Luik, was er vroeger een afdeling verhoogde veiligheid, maar die werd al een hele tijd geleden gesloten. 

Begeleiding gedetineerden

Het Gevangeniswezen bekijkt intussen verder wat de beste manier is om gedetineerden met gedragsproblemen op te vangen en te begeleiden. “Het zoeken naar settings om de problemen aan te pakken die gedetineerden met gedragsproblemen stellen, blijft aan de orde”, zo luidt het. “Deze zoektocht kadert in een ruimer project van de uitbouw van regimedifferentiatie dat beoogt om elke veroordeelde in een aangepast regime, met een aangepast hulp- en dienstverleningsaanbod, te kunnen plaatsen.”

Als op het einde van de zoektocht blijkt dat er toch een specifieke setting nodig is voor gedetineerden met gedragsmoeilijkheden, “dan zal die in overleg worden uitgebouwd”. Het directoraat-generaal zal ook overleggen met de gemeenschappen, “geheel conform de geregionaliseerde bevoegdheidsverdeling”.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Oei, nu valt geens en justitie leugenaars door de mand?Ze laten crapuul loslopen omdat er geen plaats zou zijn en nu sluiten ze gevangenissen?Zijn die nog goed wijs?!Ze gaan die maximum beveiliging nog nodig hebben als de terroristen teruggehaald worden en gedragsproblemen?Die zal ik wel even komen oplossen met een taser en matrak, dan is dat zó opgelost evenals recidivisten!

 • danny janssens

  ik dacht dat er plaatsen tekort waren in Belgie en dat er gevangenen in Nederland zaten. Nou gevangenissen in Nederland zijn sowieso beter dan in Belgie dus als ik opgesloten wordt ook liever in Nederland

 • Depae Kris

  Het is niet zo dat er voordurend 35 man voor 3 gevangenen daar rondlopen de cipiers werken in 3 ploegen. En dan heb je ook nog 3 ploegen in het weekeinde. Maar dan vind ik het ook nog veel. in België staken de cipiers om de haverklap ze zouden eens moeten in de privésector gaan dan weten ze ook eens wat werken is. Het hele probleem zijn gewoon de vakbonden in het gevangeniswezen als er een goed voorstel komt word het gewoon van tafel geveegd door hun uit angst dat ze harder zouden moeten werken

 • Els De Vleeshouwer

  Open houden...die IS vluchtelingen komen eraan. Waarvoor elke belastingbetaler weeral moet voor inboeten en omdat de EU geen actie onderneemt. Slaap verder

 • Raoul Rouma

  35 personeelsleden voor 3 gevangene! En dan staken die cipiers voor gebrek aan personeel! Wat een ongeregeld boeltje is dat gevangenis bestuur. Word het eens niet hoog tijd dat ze daar eens grote kuis houden en bekwame mensen de leiding geven. Wat is in feite de rol van een justitieminister hier? Mooie titel en wel bespraakt voor in de praatbarakken en om het dekseltje dicht te houden.