Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor berging kernafval

De kerncentrale van Tihange.
Photo News De kerncentrale van Tihange.
Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor de nucleaire provisies. Dat heeft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) beslist. In totaal zal de nucleaire spaarpot eind 2019 stijgen tot 13,5 miljard euro. Electrabel gaat een geleend bedrag van 6 miljard euro bovendien tegen 2025 terugbetalen. 

Synatom, een dochter van Electrabel, beheert de middelen of voorzieningen waarmee in de toekomst de stopzetting en ontmanteling van de kerncentrales moet worden betaald, en de berging van het radioactief afval. Eind december 2018 zat er in die nucleaire spaarpot 11,1 miljard euro.

Om de drie jaar worden die provisies onder de loep genomen door de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV). Daaruit blijkt dat Electrabel 2,1 miljard euro extra voorzieningen zal moeten aanleggen. Dat komt omdat NIRAS, de nationale instelling voor radioactief afval, adviseert om het nucleair afval dieper te bergen, op 400 in plaats van 200 meter diepte. Dat kost meer geld. En door de lage intrestvoeten brengen de beleggingen in de spaarpot ook minder op, en moet Electrabel dus meer geld toesteken. 

Die 2,1 miljard extra die Electrabel moet betalen, plus 400 miljoen euro aan recurrente intresten die het bedrijf betaalt, zorgen ervoor dat de nucleaire voorzieningen eind 2019 zullen oplopen tot 13,5 miljard euro. Daarvan is 6,1 miljard euro voorzien voor de ontmanteling van de kerncentrales, en 7,4 miljard euro voor de berging van het radioactief afval.

Terugbetaling 6 miljard

Maar er is meer. Synatom kan tot 75 procent van de nucleaire spaarpot weer uitlenen aan Engie Electrabel. Electrabel verbindt er zich nu toe om dat geleende bedrag - 6 miljard euro - tegen 2025 terug te betalen aan Synatom, en in de toekomst ook niet meer te lenen bij Synatom. Daarmee doet Electrabel meer dan wettelijk verplicht, aldus het bedrijf. Dat maakt van het Synatom-fonds een van de belangrijkste fondsenbeheerders van het land, klinkt het nog. De raad van bestuur van Synatom krijgt er overigens twee externe bestuurders met financiële expertise bij, met het oog op het beheer van de miljardenspaarpot.

Volgens Electrabel-voorzitter Johnny Thijs sluit de beslissing om het volledige bedrag van de provisies te betalen, met name 6 miljard euro meer dan wat reeds wordt beheerd, aan bij de wil van Electrabel "om ondubbelzinnige signalen te geven over onze vastberadenheid in onze engagementen en bij onze wil om een belangrijke speler te zijn in het kader van de energietransitie op lange termijn in België".
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Verbeeck

  Dat zullen ze wel doorrekenen aan de klant en geen enkele politie partij gaat zich roeren .

 • Don Tessers

  Let op, want deze rekening komt bij u op de deurmat te vallen. De burgers worden met het hele klimaatplan zwaar voor de gek gehouden. Zeker is dat de burgers alle rekeningen krijgen.

 • Ronny Ooijen

  Karel Tichmann, als nucleair afval 100% recycleerbaar is, waarom voeren we dan jaarlijks 1000 ton Uranium in? Waarom zitten de opslagruimtes dan boordevol? U begint over Thorium? Geweldig "slim" van u. Nergens ter wereld staat er 1 werkende Thorium centrale. Als, met de nadruk op ALS de experimenten (meer zijn het niet) lukken, zien we de eerste werkende commerciële centrale ten vroegste in 2050.

 • Rene Dannau

  zoek op Wikipedia de halveringstijd van radioactief materiaal op je zal niet toekomen met een paar 10000 jaar de opslagtijd zal zolang moeten betaald worden deze ruimten moeten onderhouden worden wie zal dat betalen?

 • Freddy Madou

  Waar zijn al die miljarden naartoe die wij in de tijd veel te veel betaald hebben aan Electrabel ??.