Engie Electrabel mag kernreactor Tihange 3 weer opstarten

EPA
Engie Electrabel zal de kernreactor Tihange 3 op 7 januari weer opstarten. De nucleaire waakhond FANC heeft daarvoor toestemming gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren.

Tihange 3 ligt sinds eind maart stil omdat in het gewapend beton van de bunker, een gebouw in het niet-nucleaire deel van de centrale, afwijkingen werden vastgesteld. Het FANC heeft de uitgebreide reparaties nu goedgekeurd. Engie Electrabel start met de voorbereidingen voor de heropstart, zo meldt het bedrijf.

De impact van het probleem met de betonwapening bleek na analyse overigens minder erg dan eerst gedacht, zegt het FANC. Berekeningen hebben aangetoond dat het gebouw met de bestaande wapening nog voldoende bestand is tegen bijvoorbeeld een vliegtuiginslag.

Veiligheid

Wel heeft de uitbater er zich toe verbonden een nieuwe dakplaat op het gebouw te plaatsen om nog extra veiligheidsmarges in te bouwen. Om dat te kunnen doen, moet de reactor echter weer stilgelegd worden. De werken zullen daarom gebeuren tijdens de eerstvolgende geplande stop over 18 maanden. Dan zullen ook nog de muren hersteld worden.

Momenteel zijn enkel Doel 3 en Tihange 1 beschikbaar. Naast Tihange 3 zal normaal gezien ook Doel 4, begin 2019, weer opgestart worden. Die laatste centrale werd vrijdag stilgelegd, omdat een pomp was stilgevallen wegens een verstopte filter.

Koudeprik

Eind vorige maand waarschuwde ENTSO-E, de vereniging van Europese hoogspanningsbeheerders, nog voor mogelijke tekorten op de Belgische stroommarkt in januari bij een koudeprik.

Concreet ziet ENTSO-E problemen in de derde week van januari, zo bleek uit simulaties. Als de gemiddelde dagtemperaturen onder de -5 graden duiken en de productie van windenergie maar op dertig procent zit van de totale capaciteit, dan dreigen tekorten. Maar bij die prognose ging ENTSO-E nog uit van een heropstart van Doel 1 en Doel 2 in december.

Frankrijk

Bij hoogspanningsbeheerder Elia zei men eind november de situatie “week per week” te bekijken. “We hebben al eerder gezegd dat januari en februari moeilijk zullen zijn.” Veel zal afhangen van het weer en in welke mate Frankrijk stroom zal importeren, klonk het toen.

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) haalde midden vorige maand nog zwaar uit naar Frankrijk. Het verkopen van onze nucleaire centrales aan het buitenland was misschien niet de beste beslissing, zei ze toen. Volgens Marghem is er jarenlang te weinig geïnvesteerd in de Belgische centrales door het Franse moederhuis Engie.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Probeer nu maar eens een met waterkoker aan de kook te brengen, duurt 2 maal zo lang....

 • Dieder De Brende

  Je moet eens kijken naar Nederland, hoeveel kerncentrales hebben zij en hoe duur is daar de elektriciteit ? Dan weet je direct hoeveel wij er eventueel zouden nodig hebben.

 • patrick claeys

  Oef... net op tijd. Net als in de betere film...;-)

 • Eric Urkens

  Onze oude kerncentrale start weer op en gans de natie slaakt een zucht van verlichting. De kans op een totale stroomuitval deze winter is weer iets kleiner geworden. Niet het groene stroomwaanidee zal ons betaalbare stroom garanderen. Wel de versnelde bouw van kerncentrales.

 • Johan Coppens

  Als je al de kerstverlichting en de schaatspistes ziet in Vlaanderen, weet je dat er geen tekort is of dreigt. Wel een verhoging van de prijs.