Engie Electrabel gaat bijkomende nucleaire centrales toch opstarten ondanks negatieve stroomprijzen

EPA
Engie Electrabel gaat twee bijkomende centrales die momenteel nog stil liggen voor revisie, toch zoals gepland, binnenkort opstarten. Dat laat het energiebedrijf weten. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het in tijden van negatieve stroomprijzen zijn nucleaire centrales niet moduleert.

Door de lage vraag als gevolg van het coronavirus en het grote aanbod (een combinatie van veel zon, veel wind en vier kerncentrales die draaien) is er op de groothandelsmarkten sprake van negatieve stroomprijzen. Producenten moeten betalen om te mogen draaien.

In de sector is er heel wat kritiek op Engie Electrabel. De marktleider laat zijn nucleaire centrales volop draaien en schakelt of moduleert ze niet lager, luidt de kritiek. Ook verschillende politieke partijen hebben kritiek op het beleid. De N-VA vindt bijvoorbeeld dat Engie Electrabel geplande bijkomende centrales niet moet opstarten.

Heropstart van Doel 1 en 2

Maar Engie Electrabel zegt vast te houden aan de geplande heropstart van Doel 1 en 2. Doel 2 wordt volgens de laatste inschatting op 30 april aan het net geschakeld, Doel 1 op 15 mei. Zes van de zeven kerncentrales zullen dan draaien. Vervolgens worden Doel 4 en Tihange 3 begin juni voor revisie afgeschakeld. De huidige planning voorziet tenslotte in een heropstart van Tihange 1 op 10 juli. Engie benadrukt dat het om een zo goed mogelijke inschatting gaat van de heropstart, op basis van informatie die constant wordt opgevolgd.

In een reactie zegt Engie Electrabel het lokaal productiepark te moduleren en meerdere thermische productie-eenheden te hebben uitgeschakeld, ook al zijn ze beschikbaar. Bovendien werd de revisieplanning voor Doel 1 en 2 al herzien.

Wat de vier draaiende nucleaire centrales betreft, aldus het bedrijf, is het "technisch gezien niet mogelijk" om te moduleren. Zo is in Doel 4 en Tihange 3 de brandstof aan het einde van de cyclus. De mogelijkheid van modulering van Doel 3 en Tihange 2 is beperkt en "voorbehouden als laatste redmiddel" als bijvoorbeeld het evenwicht van het elektriciteitsnet in gevaar zou zijn.

Negatieve prijzen

En wat de negatieve prijzen betreft, argumenteert Engie Electrabel dat het geen Belgisch fenomeen is. De elektriciteitsprijzen worden gevormd in een geïnterconnecteerde ruimte die bestaat uit Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland. Op die markt is er 400 gigawatt aan productiecpapciteit. Daarvan nemen de vier draaiende Belgische centrales momenteel 4 gigawatt voor hun rekening. De nucleaire productiecapaciteit van Electrabel ligt dan ook niet aan de basis van de prijsbewegingen, klinkt het. Doorslaggevend zijn wel de zachte temperaturen, de wind, de zon en de Duitse kolencentrales.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan arnouts

  Engie is een internationale geldwolf die enkel bezig is met haar kassa. Een niet verantwoorde multinational die nu door overcapaciteit de prijzen naar beneden wil zodat de kleine spelers hun boeken moeten sluiten. Kerncentrales, die goed zijn voor de schroot, blijven uitpersen tot de laatste cent. En dit zonder enig besef van de mogelijke gevaren die er bij komen kijken. Deze centrales zijn zo oud en versleten dat ze met moeite draaiende blijven. De houdbaarheidsdatum is zwaar verstreken

 • piet devlieger

  Misschien kunnen ze om de economie wat zuurstof te geven een paar maanden gratis electriciteit leveren. Niemand kan daar toch iets op tegen hebben.

 • Bart Schellens

  Altijd die belachelijke linkse aanvallen naar Engie toe. Ik denk dat deze crisis juist duidelijk maakt wat voor belangrijk werk Engie vericht. Buiten elektriciteitproductie geeft het enorm veel ondersteuning in ziekenhuizen om alles draaiende te houden!

 • Geert Vaelen

  Maar voor de gewone huis en tuin consument (de werkende mens) zal de factuur toch niet negatief zijn vrees ik. Wij zullen nog steeds moeten betalen, alleen grootverbruikers genieten misschien van geld krijgen ipv betalen voor stroom.

 • dirk clemeur

  Hier in Belgie wordt de consument met alles opgelicht elektriciteit, gas water dit alles dankzij de overbetaalde managers en de vele politiekers die in de raden van bestuur zetelen. Maar een prijsdaling voor de gewone burger of een verlaging van de B.T.W zit er niet in !