Energiefactuur wordt eenvoudiger: “Bedoeling is om mensen meer inzicht te geven in hun verbruik en kostprijs”

"Zelfs met het kleinste budget kan je beginnen knabbelen aan je energiefactuur. Het belangrijkste is dat je eerst voldoende inzicht krijgt in je totaalverbruik", stelt Paul De Vylder.
Gettyimages "Zelfs met het kleinste budget kan je beginnen knabbelen aan je energiefactuur. Het belangrijkste is dat je eerst voldoende inzicht krijgt in je totaalverbruik", stelt Paul De Vylder.
De energiefactuur wordt eenvoudiger. Ze zal beperkt worden tot twee bladzijden. Om vergelijkingen makkelijker te maken, zullen de leveranciers de verplichte gegevens moeten weergeven in samenhorende rubrieken. 

De energieministers van ons land en federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters hebben daarover afspraken gemaakt met de energiesector. De huidige facturen tellen vaak verschillende bladzijden die voor veel klanten moeilijk te ontcijferen zijn. 

De energieprijs hangt niet enkel af van het verbruik, maar er zijn ook kosten voor distributie en allerlei taksen en heffingen, van verschillende overheden. Bovendien splitsen leveranciers de onderdelen van de factuur ook op een andere manier op waardoor het voor consumenten moeilijk is om te vergelijken.

Individuele digitale klantenzone

In de loop van volgend jaar wordt de factuur eenvoudiger. De meest essentiële gegevens zullen op twee bladzijden worden weergegeven. De leveranciers zullen andere gegevens ter beschikking stellen op een individuele digitale klantenzone. "Door op elke factuur, ongeacht de leverancier, met dezelfde rubrieken te werken, kan de consument de belangrijkste gegevens zoals verbruik en kostprijs steeds makkelijk terugvinden", zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Bedoeling van de vereenvoudiging is om mensen meer inzicht te geven in hun verbruik en kostprijs. "Een groter bewustzijn kan een stimulans zijn om energie te besparen en de kost omlaag te krijgen", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Factuur verlagen

FEBEG, de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, reageert positief op het initiatief. “Dit initiatief maakt de weg vrij voor een veel betere klantenervaring.” De federatie vraagt de overheden om te bekijken of de factuur nog verlaagd kan worden: “Ga nu verder in op dit momentum om de energiefactuur eveneens te verlagen door het aandeel van de openbaredienstverplichtingen uit de factuur te halen. Slechts een derde van de elektriciteitsfactuur is immers pure energie”, zegt algemeen directeur van FEBEG Marc Van den Bosch.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  "Wij willen de komende vijf jaar geen nieuwe belastingen" zei Rutten in 2014. Hoe komt het dan dat we de ene tax na de andere te verwerken krijgen? Elektriciteit, gas, diesel,enz. Wij gelooft die leugenaars nog?

 • Raoul Rouma

  Mijnheer Dommelein hoe meer zicht dat ik krijg op mijn factuur hoe meer zin dat ik krijg om te kotsen. Kosten voor distributie en allerlei taksen en heffingen, van verschillende overheden. Stroomprijs is goedkoop maar het overheidsbeslag véél te groot. Gelegaliseerde diefstal is het, niets minder.

 • jos duriau

  Voor mij is het klaar als water , minder verbruiken en toch meer betalen.

 • Lut Reyskens

  Eenvoudiger....ja ....en duurder ,maar dat is schijnbaar niet erg...

 • Anne Callebaut

  De factuur moet niet eenvoudiger worden ze moet goedkoper worden.