Energiefactuur tot 174 euro duurder door oude certificaten groene stroom

De doorrekening van de historische exploitatietekorten, en -overschotten van de groenestroomcertificaten betekent voor de meeste Vlamingen een meerkost met hogere distributienettarieven. Afhankelijk van de intercommunale kan de jaarlijkse factuur, exclusief btw, de komende drie jaar tot 174 euro duurder worden voor een doorsnee Vlaams gezin.

Bij één intercommunale is er een daling, van 58 euro. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg vandaag. De impact komt bovenop enkele andere elementen die de factuur duurder maken.

Begin juli oordeelde de Brusselse beroepsrechter dat de Vreg moet beslissen wat er met die zogenaamde saldi uit de periode 2010-2014 moet gebeuren. Die tekorten, maar blijkbaar ook overschotten, hadden de distributienetbeheerders opgebouwd omdat ze massaal groenestroomcertificaten moesten uitbetalen door het succes van de zonnepanelen. De Vreg maakte nu een rekeningoefening, "Indicatieve simulatie", over de mogelijke impact van de doorrekening aan de eindgebruiker.

Afbouwen

De Vreg overweegt om de saldi over minstens drie jaar af te bouwen, waarna het distributienettarief weer naar de oude situatie zou gaan. In dat scenario zou er in die drie jaar voor de gezinnen in de zone van Sibelgas - de Vlaams-Brabantse gemeenten Grimbergen, Machelen, Meise, Vilvoorde en Wemmel - jaarlijks 174 euro bijkomen voor gas (70) en elektriciteit (104) samen. Bij andere intercommunales zou er 2 (Imewo) tot 67 euro (InterEnerga) bijkomen. 

Aan het andere uiteinde zitten de gezinnen bij Intergem - het oosten van Oost-Vlaanderen - waar de factuur jaarlijks 58 euro goedkoper zou worden: 16 euro bij elektriciteit en 42 euro bij aardgas. Maar enkel bij deze intercommunale zou het goedkoper worden.

De rekeningoefening maakt deel van de consultatie die de VREG lanceerde voor de vaststelling van de distributienettarieven 2016.

De energiefactuur van een doorsnee gezin wordt tot 2 procent duurder voor aardgas en tot 1,5 procent voor elektriciteit

Langere periode

De Vreg maakte de oefening ook indien de historische saldi over 5 en 10 jaar doorgerekend worden. Omdat de tekorten hierdoor over een langere periode gedempt worden, verkleint de jaarlijkse extra kost. Gespreid over vijf jaar zou er bij Sibelgas 105 euro per jaar bijkomen, over 10 jaar is dat 53 euro.
 
Het prosumententarief, dat eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 juli betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, zou bij een doorrekening over drie jaar 79 euro duurder worden bij Sibelgas en 15 euro goedkoper bij Intergem.

De cijfers zijn exclusief btw omwille van de mogelijke verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent op 1 september. De federale regering nam die beslissing met de taxshift, maar de federatie van elektriciteitsleveranciers zei eerder bijvoorbeeld dat 1 september niet haalbaar is.

Stijging van 8 procent

De Vlaamse regering zei vorige maand reeds dat om dit overschot aan groenestroomcertificaten tegen 2021 weg te werken, voor een gemiddeld gezin de elektriciteitsfactuur tussen mei 2015 en januari 2016 met zo'n 8 procent zal stijgen. 

Naast de doorrekening van de historische saldi, is er dus ook de hogere btw op elektriciteit en de vennootschapsbelasting die de intercommunales vanaf augustus moeten betalen, ook een beslissing van de federale regering. Dat laatste maakt de energiefactuur voor een doorsnee gezin tot 2 procent duurder voor aardgas en tot 1,5 procent voor elektriciteit, zo becijferde de Vreg reeds. En er isook de afschaffing van de gratis kwh elektriciteit. Test Aankoop schat dat al deze maatregelen de elektriciteitsfactuur van een doorsnee gezin 256 euro euro duurder zal maken.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels