En nu... wat met het cordon sanitaire?

Moet het cordon sanitaire doorbroken worden? De vraag zal meer dan ooit de politieke gemoederen beroeren nu het Vlaams Belang de tweede grootste partij in Vlaanderen geworden is. Filip Dewinter gooide de knuppel als eerste in het hoenderhok en kreeg snel bijval van onder meer Jean-Marie Dedecker (N-VA), Luc Van Biesen (Open Vld) en professor Rik Torfs (KU Leuven). Partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) sloegen die deur echter even snel weer dicht. Bart De Wever (N-VA) velt voorlopig nog geen definitief oordeel.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Eerst wat cijfers op een rij: de stemmen zijn nog lang niet allemaal geteld, maar voorlopig strandt de N-VA op Vlaams niveau op 27 procent (een verlies van 4,9 procent). Vlaams Belang schiet vooruit richting 18,2 procent, een percentage dat ruim boven dat van de CD&V (14,5%), de Open Vld (12,2%), Groen (10,3%) en sp.a (9,8%) ligt.

In sommige kieskringen boekte het Vlaams Belang een winst van vijftien à twintig procent, in Ninove zette de lijst van Guy D’Haeseleer een nieuwe uitschieter neer met meer dan veertig procent. De Vlaming stemde nooit eerder zo nationalistisch, maar moet het cordon dan meteen ook op de schop?

“Ik zeg dat al dertig jaar”
Voor Dedecker heeft er nooit enige twijfel bestaan. “Ik zeg al dertig jaar dat het cordon opgeheven moet worden. De wil van de bevolking moet gevolgd worden, dat heet democratie.”

“De uitslag wijst op een ondertoon van onvrede, waar te weinig wordt over geschreven”, vult Torfs aan. “De mensen nemen dan revanche in het stemlokaal. Het is heilloos om een partij uit te sluiten, dat heeft men destijds ook niet gedaan in Nederland met Geert Wilders.”

Michael Freilich, vroegere hoofdredacteur bij Joods Actueel en als nieuweling waarschijnlijk verkozen voor NVA in de Kamer is voorzichtig. “Bart De Wever heeft mij altijd gezegd dat je moet samenwerken met mensen die je visies en waarden delen”, aldus Freilich. “We delen misschien een aantal visies met Vlaams Belang, maar geldt dat ook voor de waarden?”

“De manier om opkomst halt toe te roepen”
Twee Open Vld’ers volgden prompt hun gedachtegang. “Het is niet verkeerd om te praten met het Vlaams Belang”, stelde Luk Van Biesen. “De kunstmatige constructies rond partijen uit het verleden bestaan alleen ter rechterzijde. Men kan geen kiezers negeren.”

Eddy De Block, de broer van Maggie, liet een gelijkaardig signaal optekenen. “Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren.”

“Gisteren niet, vandaag niet, morgen niet”
En ook bij CD&V zijn enkele dissidente stemmen te vinden. “Als zoveel mensen in Vlaanderen voor Vlaams Belang en N-VA stemmen, dan is het duidelijk dat dat de wil van de bevolking is”, stelt Dirk De Vis als burgemeester van Ham. “Dan mag je dat niet naast je neerleggen en denken dat het volk het niet begrepen heeft. De grootste partijen moeten dan maar een regering vormen.”

Het waren dus eerder kleine garnalen die de kat de bel aanbonden. Maar zo dwongen ze hun kopstukken wel kleur te bekennen. Rutten ging volledig akkoord met een tweet van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq. “Besturen met Vlaams Belang: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit.” In haar speech herhaalde ze die boodschap nog eens klaar en duidelijk.

Ook Beke denkt er niet aan om extreemrechts de hand te reiken. De Wever zocht echter wel enige toenadering. “N-VA heeft het cordon nooit onderschreven, maar we zijn niet voor de standpunten en de stijl die die partij uitstraalt. Sommige figuren hebben het wel erg bruin gebakken.” Een opening om minstens toch te praten, heet dat. 
156 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Roesems

  Simpel hoor, falende Voorzitters die het nu nog steeds niet begrepen hebben vervangen zowel bij CD&V als bij OVLD en zo nodig ook bij SPA.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  De mensen zijn de traditionele partijen kotsbeu. Telkens zitten ze weer in de zakken van de gewone werkende mens terwijl de andere burgers kunnen genieten van aftrekposten die soms naar fraude ruiken. Aan de rijken en grote vermogens mag niks gevraagd worden. Het geld halen waren het zit ? Ten strengste verboden ! Het gevolg is dat de enorme diepe put van de staatsschuld nog dieper om dieper wordt.

 • Guy Verstraeten

  @Chris devlaeminck. Ook ik zie het cordon niet sneuvelen dankzij Rutten (lees Dewael) en Beke (lees ACV).Toch zal, als de V-partijen ooit een meerderheid halen , de pragmaticus en strateeg in BDW bovendrijven om deze historische gelegenheid optimaal te benutten.En als Rutten en Beke tegen de zin in van de Vlamingen nu een linkse regering ondersteunen dan bewijzen ze de boodschap nog niet begrepen te hebben en zal de volgende keer een gepeperde rekening, vooral aan Rutten, voorgeschoteld worden.

 • guido steenhoudt

  Twee rechters in twee verschillende processen besloten dat het Vlaams Belang nooit veroordeeld is geworden voor racisme. Daarom moet die partij behandeld worden als elke andere partij. Zulke gerechtelijke uitspraken zeggen dat het Vlaams Belang niet mag gediscrimineerd worden. Na zijn veroordeling werd het Vlaams Blok van Dewinter ontbonden. Het Vlaams Belang ontstond uit de resten van het Vlaams Blok, maar dan democratischer en met veel minder extreme figuren. Laat BDW het dan maar proberen.

 • Victor Munster

  Rekenkundig kom ik uit dat het VB en NVA 51 % van de stemmen halen op Vlaams niveau. Als dit zich dat ook vertaalt in een navenante zetelverdeling, dan ligt de meest logische coalitie op Vlaams niveau voor de hand. En op federaal en Waals niveau krijg je dan natuurlijk een groen-linkse coalitie die kan kiezen om ofwel hun communistische broertjes erbij te sleuren of de christendemocraten. Dat wordt nog lachen de komende maanden!