Emotionele De Wever: "Dat mijn integriteit door de modder wordt gesleurd, maakt me heel verdrietig"

Bart De Wever tijdens het persmoment.
VRT Bart De Wever tijdens het persmoment.
Bart De Wever (N-VA) heeft vandaag tijdens de presentatie van de visienota van stadsbouwmeester Christian Rapp zwaar uitgehaald naar de criticasters, waaronder leden van Samen (Groen-sp.a), die hem de voorbije weken aanvielen over zijn banden met bouwpromotoren zoals Land Invest en de deals die het stadsbestuur zou sluiten bij grote stadsontwikkelingsprojecten. "Daar zijn mensen bij die bewust liegen", zegt hij. De Wever legde ook de link met de veelbesproken bijeenkomst in restaurant ‘t Fornuis. De burgemeester belooft "100 procent transparantie" over alle bouwvergunningen die hij mee goedkeurde.

"Dat men politieke spelletjes speelt, moet men weten, maar het maakt me verdrietig dat mijn integriteit in vraag wordt gesteld. Ik word nog kwader dat zoveel mensen achter mij worden geraakt, zoals de stadsbouwmeester en de ambtenaren. Er is doelbewust mensen pijn gedaan." De Wever vreest dat we vertrokken zijn voor een periode van 20 jaar verzuring.  Hij was erg emotioneel en zelfs aangeslagen: "Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik echt verdrietig ben, want dit plakt aan mij. Overal krijg ik hier vragen over."

De Wever heeft zich naar eigen zeggen de voorbije weken de vraag gesteld hoe hij het best kon reageren op de "insinuaties en intentieprocessen". Het antwoord van het stadsbestuur zal "totale transparantie" zijn, kondigt hij nu aan. "Ik ben bereid om elk dossier, elke bouwvergunning toe te lichten", aldus De Wever. "Ik kan alleen niet bij wijze van spreken alles op de Grote Markt gooien, want er zijn vaak andere partijen betrokken die dat liever niet hebben."

Slachthuissite

Als voorbeeld haalt De Wever het project op de voormalige Slachthuissite aan, waarover hij bekritiseerd wordt vanwege zijn band met de mensen achter de daarbij betrokken bouwpromotor Land Invest Group. "Aan dat project werken toparchitecten mee en de stadsbouwmeester waakt erover, dat zijn kwaliteitsgaranties", zegt hij. "Onderhandelingen op het financiële vlak gebeuren bovendien niet door het schepencollege zelf, we hebben daar een autonoom gemeentebedrijf Vespa voor. Gezien de omvang van dit concrete project hebben we zelfs consultancybureau PricewaterhouseCoopers ingeschakeld om de stad bij te staan."

De Wever herhaalt verder dat hij, als hij iets te verbergen had, niet in het centrum van zijn eigen stad zou hebben afgesproken met een bouwpromotor. Daarmee verwijst hij naar zijn aanwezigheid op het verjaardagsfeest van lobbyist Erik Van der Paal. De Wever stelt dat het huidige stadsbestuur zelfs transparanter werkt dan het vorige en meer zaken die ten dienste staan van de bevolking afdwingt bij projectontwikkelaars. "In het verleden gebeurde dit veel meer à la tête du client en werd vaak vergeten om stedelijke functies zoals kinderopvang en sportlocaties af te dwingen bij grote projecten", zegt hij. "Dat was zo bij het Groen Kwartier, Nieuw Zuid en Cadix. Wij zijn geconfronteerd geweest met de noodzaak om dat nog recht te zetten. Nu bestaat daar wel een transparant kader voor." Het moet op deze manier in samenwerking met de privésector gebeuren, vindt De Wever, want de stad zelf heeft niet de middelen om dergelijke voorzieningen allemaal zelf te bouwen.

In de krant De Morgen klaagde lokaal sp.a-voorzitter Tom Meeuws vandaag in een opiniestuk de Antwerpse 'immocratie' aan. Volgens hem bleef stadsbouwmeester Christian Rapp ook ‘heel stil’ na alle heisa. Maar uitgerekend vandaag stelde die schouder aan schouder met De Wever zijn beleidsnota voor de periode tot 2020 voor. De Antwerpse burgemeester was ongemeen scherp voor de auteur van het opiniestuk en had het over "een schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt, beter zou moeten weten, en het toch doet".
404 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mijntje vermeire

  Ze willen u eronderuit krijgen en daarvoor verkopen ze hun ziel . Laat u niet doen jij bent de beste voor mij als echte Antwerpenaar .Laat u zeker niet doen door de bende hypocrieten die nu samen tegen u gaan schelden en u eronderuit willen krijgen .

 • John Rogers

  Onder bdw kreunt ook nog de horeca in A'pen, de kerstmarkt gaat er jaar op jaar zwaar op achteruit maar de prijzen stijgen fors, nog enkele jaren en er zijn geen kramen meer!

 • luc luyckx

  Achter de coulissen van de dictatuur vloeit bloed,achter die van de democratie geld.En het enige wat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt.Geef Bart een masker en hij spreekt de waarheid.

 • Ronny Ooijen

  Elle Devee,Dat is al veel langer bekend.Maar dat die nep nationalisten van N(V)-A de nieuwe graaikampioen zijn en contact houden met de witteboord criminelen is redelijk nieuw.Dat ze graag bochten nemen en met hun wanbeleid de staatsschuld fors doen stijgen weten we ook al langer.Met de communautaire zaak op een zijspoor te zetten is het een echte tradopartij geworden.Niks verandering dus.

 • Elle Devee

  Ondertussen is dus gebleken dat SPA en GROEN niemand de les moeten spellen. Wat een grap.