Emotioneel afscheid in Genk: "Ik zoek een woord dat zeggen kan: ik mis je Bas"

In Genk hebben honderden mensen afscheid genomen van de kleine Bas, de jongen van 11 die vorige week is gestorven na een mislukte harttransplantatie. Het verhaal werd gebracht in het programma Cathérine. Bas' vrienden waren aanwezig om afscheid te nemen.

"Je was grappig, hing graag het zotteke uit en stond graag in de balangstelling", aldus zijn broer Max. "Ik keek naar je op, omdat je zo slim was. En ik weet ook dat je veel respect had voor je grote broer." De scoutsvrienden van Bas gaven hem postuum een totemnaam: het stokstaartje.

Op 5 november 2015 stortte Bas in op de voetbaltraining. Wat eerst leek op een appelflauwte bleek al snel veel erger: een gedilateerde cardiomyopathie. Bas had een vergroot hart, dat het bloed niet meer goed rondgepompt kreeg.

Bas kreeg onmiddellijk een sportverbod, maar al gauw ging het bergaf met zijn gezondheid. Na enkele aanvallen bleek dat Bas zijn hart er zo slecht aan toe was dat hij op de transplantatielijst werd geplaatst. Op 1 april was het dan zover: iemand had zijn hart afgestaan om het aan Bas te geven.

Helaas traden er complicaties op na de transplantatie, waarna Bas is overleden. In overleg met de ouders heeft VTM de beelden van Bas toch uitgezonden, als laatste eerbetoon en omdat Bas het zelf graag zo wilde.