Els Clottemans zet eerste stappen om gevangenis vervroegd te verlaten

Els Clottemans.
BELGA Els Clottemans.
Els Clottemans (35), die in 2010 tot dertig jaar cel werd veroordeeld voor de beruchte ‘parachutemoord’, wil de gevangenis verlaten. Ze heeft in juni een aanvraag ingediend om vervroegd vrijgelaten te worden. Volgende week dinsdag wordt haar verzoek behandeld in de strafuitvoeringsrechtbank. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. 

Els Clottemans werd in 2010 veroordeeld tot 30 jaar cel voor de ‘parachutemoord’ op haar liefdesrivale Els Van Doren in 2006, maar heeft altijd ontkend dat ze de parachute van Van Doren had gesaboteerd, waardoor die bij een sprong te pletter viel. Na een gemediatiseerd proces werd de vrouw zonder materieel bewijs tegen haar veroordeeld, wat voor veel ophef zorgde: er werd zelfs betoogd voor Clottemans’ vrijspraak. 

Nu ze een derde van haar straf heeft uitgezeten, komt de vrouw uit Ternat in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dat zou ten vroegste in september volgend jaar kunnen gebeuren. Vorige week verliet de inmiddels 35-jarige vrouw de gevangenis al enkele uren om therapeutische begeleiding te zoeken.

Schuldinzicht

Uitgaansdagen of permissies zijn een gebruikelijke eerste stap in het reclasseringsplan en een test voor gedetineerden die het (mogelijke) einde van hun straf naderen.

De grote vraag is of Clottemans voor de strafuitvoeringsrechtbank de moord op Van Doren nu wél zal willen toegeven. Van een gevangene die vervroegd wil vrijkomen, wordt verwacht dat hij of zij schuld­inzicht toont. Nood­zakelijk is dat echter niet.
161 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Het is uiteindelijk de rechter die beslist, maar naar mijn gevoel was dit toch een "lynch-proces", de emotie voor de rede, het zal niet de eerste keer geweest zijn, noch de laatste.

 • lars vandenberge

  Als je weet dat de juryleden in het proces door de advocaten geanalyseerd worden en vervolgens al dan niet geweerd dan weet hoe deze poppenkast in elkaar steekt.

 • Eric Grosemans

  Degenen die menen dat ze onschuldig is, hebben jullie het dossier ingekeken? Waren jullie bij het proces aanwezig? Er zullen wel genoeg indirecte bewijzen geleverd zijn, en indirecte bewijzen zijn ook bewijzen. Als jullie mening gebaseerd is op wat er in de media verschenen is, zit je er dik naast. Een proces wordt gevoerd in een rechtbank, niet in een krant.

 • Erwin Vandriessche

  Of zij schuldig was aan de moord van haar vriendin tijdens een fatale parachutesprong is nooit bewezen worden en toch zit ze al 10j, misschien onschuldig, in de cel. Dus voor mij mag ze direct vrij! Toch raar dat die gezamenlijke vriend waarop beide verliefd waren nooit in een cel, buiten voorhechtenis, beland is.

 • Dirk Hofstede

  Mij is zoiets overkomen in 2001 in Duitsland. 0,0,0 Bewijs. Ik kon kiezen; Bekennen en 3,5 jaar , niet bekennen zou de straf hoger worden. Ik heb niet bekent en kreeg 5 jaar en 6 maanden. Beste lezer , dit is geen fabeltje.