Elke week klacht over seksueel misbruik in de sport

Minister van Sport Philippe Muyters.
Photo News Minister van Sport Philippe Muyters.
In 2018 hebben al 45 sporters een klacht ­ingediend wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag in hun sportclub. Volgens minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is dat het gevolg van het nieuwe beleid waarbij iedere sportfederatie een aanspreekpunt moest aanstellen, schrijft Het Nieuwsblad maandag.

"De Vlaamse sportfederaties hebben het afgelopen jaar enorme stappen vooruit gezet in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De sportwereld wil het probleem ook echt ernstig aanpakken. Maar het werk is nog niet af", klinkt het. Muyters wil zijn sportfederaties voorthelpen in de strijd ­tegen #MeToo-toestanden in de clubs.

Nu al hebben alle 74 Vlaamse sportfederaties een aanspreekpunt voor leden die een vraag, opmerking, klacht of suggestie hebben in verband met overschrijdend gedrag. Aan de andere beleidspunten van Muyters is nog wat werk.

Zo vroeg Muyters per sportfederatie een tuchtreglement en een tuchtrechtelijk orgaan. Precies 42 procent is al in orde met die maatregel, maar veel sportfederaties zijn op hun beurt voorstander van een overkoepelende tuchtrechtbank die sancties en uitsluitingen kan uitspreken. De Vlaamse Sportfederatie zegt in Het Nieuwsblad dat ze samen met een advocatenkantoor bekijkt hoe ze dat in de praktijk kan omzetten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bob Boomer

    - De #MeToo-toestanden worden wel echt belachelijk. Weldra durft niemand nog iemand van de andere sekse te benaderen ! Sorry pa, 't is te gevaarlijk om een lief te zoeken. Is een escortdame ook goed ?

  • Gerard Braeckmans

    De uitleg is duidelijk een politieke uitleg. Veel gezwam om zichzelf goed te praten.