Elke week drie producten uit rekken gehaald in 2018: "Voedsel nog nooit zo veilig geweest"

Photo News
Sinds begin dit jaar heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) al 94 keer een product uit de rekken gehaald omdat er gevaar bestond voor de volksgezondheid. Dat komt neer op bijna drie producten per week. Dat is opvallend, want in heel 2017 moesten "slechts" 54 producten uit de rekken worden gehaald, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

Toch betekent dit niet dat ons voedsel onveiliger is geworden, zegt Theo Niewold, professor voeding en gezondheid (KU Leuven). Er wordt gewoon veel meer gecontroleerd dan vroeger, ook door de bedrijven zelf. "Niemand wil aan de basis liggen van de volgende fipronilcrisis", zegt hij. "Dus voert iedereen zijn eigen controles op. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu."

Dorine Van Geert van het FAVV bevestigt. "Naast onze eigen steekproeven zien we dat bedrijven zelf beter controleren."
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • rik lagrou

  En dan nog producten waarvan hun norm niet overschreden is X% mag er in maar als men dan om de 5 jaar een vrachtwagen uit handel neemt hoe kan je dit nog vertrouwen velen vergeten snel !en kopen opnieuw waar er een norm is terwijl zelfde product bestaat in verpakking zonder gevaar of norm

 • Paul Philippaerts

  Maar niet te snel victorie kraaien. Gaat het hier om producten die uit datum zijn. Binnenkort wordt weer iets anders gevonden en meestal niet door het voedselagentschap. Of zouden die allergieën hier iets mee te maken hebben.

 • Lia Schuijt

  Steekproeven? Er mag geen enkel stuk voedsel onveilig zijn daar is het FAVV voor

 • Peter Buyck

  Het wordt veiliger... Dus we consumeerden al jaren af en toe onveilig voedsel? Wat 5 jaar geleden niet werd ontdekt is nu een probleem? Ach ja. Een terugroeping is ook een fles chocomelk waarbij vergeten is te vermelden dat er melk in zit. Hoe meer er nu ontdekt wordt, hoe meer er vroeger door de mazen van het net glipte...