Elke twee werkdagen sterft een werknemer door een arbeidsongeval

Vakbond ACV herdacht vandaag deslachtoffers met een symbolische actie.
BELGAONTHESPOT Vakbond ACV herdacht vandaag deslachtoffers met een symbolische actie.
Om de twee werkdagen sterft er in België nog een werknemer ten gevolge van een arbeidsongeval. Vakbond ACV herdacht vandaag deze slachtoffers met een symbolische actie waarbij werknemers in een volledig witte overall op zwarte bedden werden neergelegd. Het schrijnend tekort aan inspecteurs zorgt dat het aantal ongevallen blijft stijgen.

In 2018 stierven in totaal 139 mensen door een arbeidsongeval. Van deze slachtoffers kwamen 80 mensen om het leven bij een arbeidsongeval op de werkvloer. Nog eens 59 mensen stierven in een ongeluk op weg naar of van het werk. Bovendien zijn er dagelijks gemiddeld zowat 85 mensen die een handicap en blijvende arbeidsongeschiktheid oplopen bij een werkongeval. 

"Het enige dat gedaald is, is het aantal lichte ongevallen, maar dat is waarschijnlijk te wijten aan een onderaangifte. Het aantal zware arbeidsongevallen daalt niet", vertelt Herman Fonck van ACV.

"De inspecteurs kunnen amper één keer om de 26 jaar alle werkgevers bezoeken. Dat is een karikatuur

Herman Fonck van ACV

Er is in België een schrijnend tekort aan inspectie. Momenteel zijn er slechts 133 inspecteurs die moeten instaan voor de controle van veiligheid op alle arbeidsplaatsen in de publieke en de privésector. 

"De inspecteurs kunnen amper één keer om de 26 jaar alle werkgevers bezoeken. Dat is een karikatuur. En in de helft van de gevallen stellen ze een overtreding vast op de veiligheidswetgeving", aldus Fonck.

Vakbond ACV wil op korte termijn één praktische regel invoeren. De werkgever moet bij aangifte van een arbeidsongeval bij de verzekeringsmaatschappij een kopie sturen naar de werknemer. Nog te vaak loopt het mis bij de aangifte doordat er een slechte beschrijving is van het ongeval.

BELGAONTHESPOT9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Otto-Jan Rongewaard

  Zolang bedrijfsleiders veiligheid zien als een kostenpost gaat hierin niets veranderen. Het is overigens erg moeilijk om hierover cijfers te vinden.

 • Ludo Wouters

  De arbeidsplaats is de veiligste plaats wanneer het om ongevallen gaat. Hoeveel ongelvallen worden er gemaakt door menselijke fouten, de meeste. Elk ongeval is er natuurlijk één teveel.

 • Mario Tersago

  @Johnny Verbist, gelieve u correct te laten informeren. Ik heb altijd in de metaal (lees: autoindustrie) gezeten en het gemiddelde (!) ligt effectief om en rond de 1600euro. Ik verdien heus geen 2000€ netto en ik was leidinggevende in shiftensysteem. Dat ter zijde, het spijtige is de vaak ingeburgerde werkwijze om pas een risicoanalyse te doen, wanneer het te laat is.. dat zou toch moeten veranderen.

 • Johnny Verbist

  @Maya Debie Dan werkt u toch in de foute sector, de arbeiders in autofabrieken verdienen gemakkelijk €2000 netto.

 • guido vangheluwe

  volgens velen is een veiligheidscoördinator overbodig en dat klopt als deze zijn werk niet doet MAAR als hij opmerking maakt vb vraag de klant soms laat de werf zeker niet stilleggen want we zijn al in vertraging ,en van wie word de VC betaald door de bouwheer dus???? Heeft de vc meer bevoegdheid ,zal veel verbeteren