Elke maand incident met vuurwapen bij politie, ‘toenemend geweld tegen politiediensten’

illustratiebeeld.
ANP illustratiebeeld.
Minstens elke maand doet zich bij de federale politie een incident voor met een vuurwapen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en waarover Het Nieuwsblad op Zondag bericht.

Niet alleen het aantal incidenten nam de voorbije jaren toe, er vallen ook meer en meer zware letsels te noteren. Er zijn verschillende oorzaken: afgeketste kogels, stress tijdens interventies, defecte laders of wapens, het niet naleven van veiligheidsmaatregelen of slecht gebruik van wapens.

"De reden voor die cijfers is simpel: dit komt door het toenemend geweld tegen de politiediensten", zegt Vincent Houssin van de VSOA. "Geweld dat niet enkel toeneemt, maar ook steeds driester wordt.”

Volgens Franky Demon moeten er inspanningen gebeuren om het aantal ongevallen weer naar beneden te krijgen. "Dit kan door meer in te zetten op opleidingen of door te leren uit fouten uit het verleden", klinkt het.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Logisch als je ziet hoe laks het parket omgaat met verdachten en iedereen naar huis stuurt met een tik op de vingers. Bovendien moeten agenten zich aan veel te veel regeltjes houden. Het zal er in de toekomst alleen maar erger op worden, zolang het respect voor autoriteit niet hersteld wordt.

 • Francis Smet

  Geen ze een degelijke opleiding en de mogelijkheid om regelmatig met hun wapen te oefenen. ( zeker eenmaal per maand) Niet om de zoveel maanden( en dit zijn nog de gelukkigen) sommige gebruiken hun wapen niet om te oefenen gedurende een gans jaar. ( bezuinigen weet je wel). Die moeten doen alsof en pang roepen.

 • louis pippers

  Geef hen terug een opleiding zoals wij kregen bij de Rijkswacht en de problemen zullen vlug opgelost zijn en haal er de cowboys uit die met hun wapen omgaan als of het speelgoed is

 • Erwin Vandriessche

  Sorry hé, maar bij Defensie hebben we jaren met oude wapens geschoten en zelden gebeurden er incidenten. Heeft alles te maken met discipline en juiste handelingen met een wapen. Dit werd erin gehamerd!

 • Marc Van Bos

  is niet moeilijk , laat die mensen wekelijks gaan schieten in plaats van 3 keer op een jaar , zodat ze hun wapen beter leren kennen